291. J'aime Paris au moi de mai (2014) - ZAZ (en Charles Aznavour)

Isabelle Geffroy (1 mei 1980 in Tours), beter bekend onder de artiestennaam Zaz, is een Franse zangeres-tekstschrijfster die jazzy-achtige stijlen mixt met Franse muziek, soul en akoestiek. Ze werd beroemd om haar hit "Je veux", van haar eerste album, Zaz, uitgebracht in mei 2010. Haar moeder was lerares Spaans en haar vader werkte voor een elektriciteitsbedrijf. In 1985 ging ze naar het Conservatoire de Tours met haar zus en broer, ze volgt daar muziekles van haar 6e tot 11e jaar. Ze leerde viool, piano en gitaar spelen en (koor)zingen. In 1994 verhuisde ze naar Bordeaux. In 2000 won ze een beurs van de regionale raad, waardoor ze lid kon worden van een school voor moderne muziek, het CIAM (Centrum voor Muzikale Activiteiten en Informatie) van Bordeaux.

 In 2001 begon ze haar zangcarrière in de bluesband "Fifty Fingers". Ze zong in muziekgroepen uit Angoulême, vooral in een jazzkwintet. Ze werd een van de vier zangeressen van Izar-Adatz (Baskisch), een variétéband die bestond uit zestien mensen met wie ze twee jaar toerde, vooral in de Midi-Pyreneeën en Baskenland. Ze werkte in de studio als achtergrondzangeres in Toulouse en trad op met vele Franse zangers.

In mei 2010 schreef het Franse tijdschrift Télérama met een vooruitziende blik : "Zaz heeft een buitengewone stem, en zij zal de zomersensatie worden". Op 10 mei 2010 bracht Zaz haar eerste album uit. Het bevat nummers die ze zelf schreef of mede componeerde waaronder "Le long de la route", en op het album staat ook de hitsingle "Je veux". Met haar album Paris won ze in 2015 de Echo-prijs voor de beste internationale rock / popartiest. Op Paris vertolkt Zaz 13 klassiekers die op één of andere manier over Parijs gaan. Zaz laat zich op Paris bijstaan door een heuse bigband, die in samenstellingen van verschillend formaat bijdraagt aan de plaat en zorgt voor een authentiek klinkend geluid.

X52b%20Zaz

[Foto: picture alliance /dpa/Anthony Anex]  

In 2011 won Zaz een EBBA Award. Elk jaar erkennen de European Border Breakers Awards (EBBA) het succes van tien opkomende artiesten of groepen die het publiek hebben bereikt buiten hun eigen land met hun eerste internationaal uitgebrachte album in het afgelopen jaar. In 2012 ging Zaz op tournee en gaf concerten in verschillende landen over de hele wereld, waaronder Japan, Canada, Duitsland, Polen, Zwitserland, Slovenië, Tsjechië, Kroatië, Bulgarije, Servië en Turkije.

In 2016 werd Zaz uitgenodigd om op te treden in Zacatecas City, Mexico als onderdeel van de Festival Cultural Zacatecas. In september 2018 bracht Zaz 'Qué vendrá' uit, het eerste nummer van een nieuw album met de titel Effet miroir. Het titelnummer en het koor zijn in het Spaans. In 2019 nam Zaz een loopbaanonderbreking om "voor mezelf te zorgen ... Er moet een balans zijn, want het is Isa [een samentrekking van haar echte naam] die Zaz voedt, niet Zaz die Isa voedt." In oktober 2021 bracht Zaz haar vijfde studioalbum uit, Isa. Zaz onderscheidt zich door een krachtige, ietwat hese stem die uit duizenden herkenbaar is. Op haar vijf albums tot nu toe vlindert ze moeiteloos van jazz naar soul, chanson en pop.

(bron: www.doubleveeconcerts.nl/artists/zaz / Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop) / en.wikipedia.org/wiki/Zaz_(singer)

MUZIEKNOOTJ'aime Paris au moi de mai is een nummer van Charles Aznavour uit 1956, een nummer uit het begin van zijn carrière en verscheen op zijn vijfde EP. J'aime Paris au moi de mai is een lofzang op Parijs in de mooie lentemaand mei. Het doet een beetje denken aan I Love Paris in the Springtime van Cole Porter uit 1953. Aznavour maakte met Dianne Reeves een mooie jazzversie van J'aime Paris au moi de mai.

In november 2014 maakte ZAZ met een breekbare Aznavour een swingende versie van J'aime Paris au moi de mai voor haar album Paris dat gevuld is met uitsluitend muziek over Parijs. Een Franse/Engels-talige uitvoering van I Love Paris in the Springtime staat overigens ook op ZAZ's album Paris, met een mooi arrangement van Quincy Jones.

 

Tekst: J'aime Paris au mois de mai

[Zaz:]
J'aime Paris au mois de mai
Quand les bourgeons renaissent
Qu'une nouvelle jeunesse
S'empare de la vieille cité
Qui se met à rayonner 

[Charles Aznavour:]
J'aime Paris au mois de mai
Quand l'hiver le délaisse
Que le soleil caresse
Ses vieux toits à peine éveillés

[Zaz:]
J'aime sentir sur les places
Dans les rues où je passe
Ce parfum de muguet que chasse
Le vent qui passe

[Charles Aznavour:]
Il me plaît à me promener
Par les rues qui se faufilent
A travers toute la ville
J'aime, j'aime Paris au mois de mai

[Zaz:]
J'aime Paris au mois de mai
Lorsque le jour se lève
Les rues sortant du rêve
Après un sommeil très léger
Coquettes se refont une beauté

[Charles Aznavour:]
J'aime Paris au mois de mai
Quand soudain tout s'anime
Par un monde anonyme
Heureux de voir le soleil briller

[Zaz:]
J'aime quand le vent m'apporte
Des bruits de toutes sortes
Et les potins que l'on colporte
De porte en porte

[Charles Aznavour:]
Il me plaît à me promener
Dans les rues qui fourmillent
En souriant aux filles
J'aime, oui j'aime Paris au mois de mai

[Zaz:]
J'aime Paris au mois de mai
Avec ses bouquinistes
Et ses aquarellistes
Que le printemps a ramenés
Comme chaque année le long des quais

[Charles Aznavour:]
J'aime Paris au mois de mai
La Seine qui l'arrose
Et mille petites choses
Que je ne pourrais expliquer

[Zaz:]
J'aime quand la nuit sévère
Étend la paix sur terre
Et que la ville soudain s'éclaire
De millions de lumières

[Charles Aznavour:]
Il me plaît à me promener
Contemplant les vitrines
La nuit qui me fascine
J'aime, j'aime Paris au mois de mai

(Auteurs: Charles Aznavour / Pierre Roche) )  

X182%20J%27aime%20Paris

Tekst: J'aime Paris au mois de mai - Nederlandse vertaling

 

  

 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}