267. Chante (Comme si tu devais mourir demain) (1973) - Michel Fugain(en The Big Bazar)

Michel Fugain (Grenoble, Isère, 12 mei 1942) is een Frans zanger en componist. Fugain werd geboren als zoon van de medicus en verzetsstrijder Pierre Fugain. Hij brak zijn studie medicijnen af en werd assistent van de filmregisseur Yves Robert. Fugain raakte bevriend met Michel Sardou en schreef vervolgens nummers voor Disques Barclay, die door onder andere Dalida werden uitgevoerd.

Toen Michel Fugain eind jaren zestig zijn debuut maakte, behoorde hij tot een nieuwe generatie van sociaal en politiek geëngageerde Franse chansonniers. Fugain wist de idealen van de Franse jeugd te vertalen in hoopvolle liedjes die uitzicht boden op betere tijden. Gedreven door een ongekend enthousiasme bracht hij samen met zijn Big Bazar een soort van totaaltheater, waarmee zij zowel in binnen- als buitenland enorm veel succes hadden.

In 1969 bracht hij zijn eerste album uit, genaamd Je n'aurai pas le temps. Het titelnummer werd als "if I only had time" gecoverd door John Rowles, die daar een grote hit mee had. Fugain was in 1972 oprichter van de formatie Michel Fugain et le Big Bazar, die verder bestond uit elf musici, vijftien zangers en dansers. In datzelfde jaar bracht deze formatie het bekende nummer Une belle histoire uit, dat in 1973 werd gecoverd door Ann Christy (Een mooi verhaal), in 1975 door Gerard Cox (Een mooi verhaal) en later door Paul de Leeuw en Alderliefste (Une belle histoire / Een mooi verhaal) alsook door Noordkaap (Een mooi verhaal). 

55%20Michel%20Fugain

[Foto: Universal Photo/SIPA]  

In 1972 richt Michel Fugain zijn Le Big Bazar op, een hippieachtige groep van getalenteerde jonge artiesten die met elkaar zingen, dansen, acteren , jongleren, samenleven en muziek maken. In de groep zit ook de knappe zangeres Stéphanie met wie Michel trouwt en vier kinderen krijgt. Met hun wervelende shows trekken Michel Fugain & Le Big Bazar volle zalen en hebben ze veel succes met vrolijke hits als 'La Fête', 'Fais Comme l’Oiseau', 'Le Printemps' en 'Ring & Ding'. Ook in Nederland zijn deze liedjes succesvol.

Als vervolg op Le Big Bazar richt Fugain in 1977 een nieuwe groep op: La Compagnie. Ook met dit gezelschap treedt hij met veel succes op in binnen- en buitenland. Eén van de hoogtepunten in het bestaan van La Compagnie is het optreden tijdens een straatfestival in Le Havre, waaraan 800 mensen uit de stad meedoen en dat ruim 50.000 bezoekers trekt. In 1979 start Fugain een theaterschool in Nice waar jong talent de kans krijgt zich te ontwikkelen.

Begin jaren tachtig besluit Fugain zich tijdelijk terug te trekken uit de showbusiness. Met z’n gezin vertrekt hij voor een poosje naar Amerika. In 1988 is Fugain weer terug in Frankrijk, waar hij wordt verwelkomd als een verloren zoon. Meteen scoort hij een grote hit met het liedje 'Viva La Vida'. In de jaren die volgen blijft hij met regelmaat platen maken, hits scoren en optreden. Maar dan gebeurt iets vreselijks. In mei 2002 overlijdt namelijk Fugains jongste dochter Laurette aan leukemie. Ze is dan slechts 21 jaar jong. Michel Fugain is wanhopig van verdriet. Hij besluit zijn carrière per direct te beëindigen om dit grote verlies samen met zijn vrouw Stéphanie te verwerken. 

(bron: fr.wikipedia.org/wiki/Michel_Fugain / nporadio2.nl/muziek/artiesten/e42942f6-c662-4fbd-a968-44b6bb332ec4/michel-fugain)  

MUZIEKNOOTChante staat op het 2e album dat Michel Fugain met Le Big Bazar maakte. De Franse media vinden dat Michel Fugain "de hippiegeest" van de jaren zeventig belichaamde met zijn Big Bazaar. Daar past dit nummer uit 1973 met een hoog "Feelgood"gehalte prima bij.

In België was Chante een hit waar het 15 weken in de hitparade stond, met een piek op plaats 12. De Duitse uitvoering "Als ginge morgen Deine Welt zugrund" werd bij onze oosterburen een hit.

Tekst: Chante (Comme si tu devais mourir demain)

Chante la vie chante
Comme si tu devais mourir demain
Comme si plus rien n'avait d'importance
Chante, oui chante
Aime la vie aime
Comm' un voyou comm' un fou comm' un chien
Comme si c'était ta dernière chance
Chante oui chante
Tu peux partir quand tu veux
Et tu peux dormir où tu veux
Rêver d'une fille
Prendre la Bastille
Ou claquer ton fric au jeu
Mais n'oublie pas.

Chante la vie chante
Comme si tu devais mourir demain
Comme si plus rien n'avait d'importance
Chante, oui chante
Fête fais la fête
Pour un amour un ami ou un rien
Pour oublier qu'il pleut sur tes vacances
Chante oui chante
Et tu verras que c'est bon
De laisser tomber sa raison
Sors par les fenêtres
Marche sur la tête
Pour changer les traditions
Mais n'oublie pas.

Chante la vie chante
Comme si tu devais mourir demain
Comme si plus rien n'avait d'importance
Chante, oui chante
La la la 

(Auteur / Componist: Michel Fugain, Pierre Delanoe, Shuji Katou)

X169%20Chante

Tekst: Chante - Zing (Alsof je morgen zou sterven) - Nederlandse vertaling

Vertaling door Henriëtte van der Staay - Limmen (NH) 

Zing het leven, zing
Alsof je morgen zou sterven
Alsof niets er meer toe doet
Zing, ja zing
Hou van het leven, hou ervan
Als een misdadiger als een gek als een hond
Alsof het jouw laatste kans was
Zing, ja zing
Je kunt vertrekken wanneer je wilt
En je kunt slapen waar je wilt
Dromen van een meisje
De Bastille innemen
Of je geld vergooien aan het spel
Maar vergeet niet:

Zing het leven zing
Alsof je morgen zou sterven
Alsof niets er meer toe doet
Zing, ja zing
Feest vier feest
Om een liefde een vriend of om niets
Om te vergeten dat het regent tijdens je vakanties
Zing ja zing
En je zult zien dat het goed is
Om het verstand los te laten
Klim uit het raam
Loop op je hoofd
Om de tradities te veranderen
Maar vergeet niet:

Zing het leven, zing
Alsof je morgen zou sterven
Alsof niets er meer toe doet
Zing, ja zing
La la la

 

 


 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}