254. Mon Dieu (1960) - Édith Piaf

Édith Piaf is het pseudoniem van Édith Giovanna Gassion (Parijs, 19 december 1915 – Grasse, 10 oktober 1963), die als Franse zangeres wereldwijde bekendheid kreeg. Bijgenaamd "la Môme Piaf", was ze een music hall en variétézangeres. Een buitengewone persoonlijkheid, ze zal vele componisten inspireren en ondanks ernstige gezondheidsproblemen internationale faam verwerven. Édith Piaf was ook een actrice in theater en film. Haar bekendste chansons, zijn: La Vie en rose, Non, je ne regrette rien en Milord (geschreven door Georges Moustaki).

Piaf werd in Parijs geboren als dochter van een Italiaans-Berberse kroegzangeres en een Franse acrobaat. Édith Piaf werd geboren in een zeer arm gezin. Volgens de legende werd ze geboren op de trappen van de voordeur van een gebouw. Ze werd opgevoed door haar grootmoeder, die in Normandië een bordeel uitbaatte. Haar debuut als zangeres maakte zij rond haar vijftiende jaar als straatzangeres. Toen Piaf 17 jaar was, kreeg ze een dochter (Marcelle), verwekt door Louis Dupont, een Parijse koerier op wie zij verliefd geworden was. Het kind overleed op tweejarige leeftijd aan een hersenvliesontsteking.

Ze kent een moeilijke start in het leven en moest zich zelfs prostitueren om een paar centen te verdienen. In het najaar van 1935 zong Édith Piaf op straat nummers uit het repertoire van Fréhel (een beroemde zanger van die tijd) en werd hierbij op twintigjarige leeftijd als zangeres ontdekt door de eigenaar van het Parijse Cirque Médrano. In 1936 trad zij voor het eerst op in dat theater. Piaf was bij publieke optredens erg nerveus. Nachtclubeigenaar Louis Leplée moedigde haar aan desondanks door te gaan en gaf haar de bijnaam La Môme Piaf (De kleine mus). Leplée werd korte tijd later vermoord. Piaf werd verdacht van medeplichtigheid, maar ze werd vrijgesproken.

1%20Edith%20Piaf

[foto: Lipnitzki / Roger Viollet / Getty Images]

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog schreef Piaf haar befaamde nummer La Vie en rose. Zij was toen zowel bij de Duitse bezetters als onder de Franse bevolking een geliefde zangeres. Ze onderbrak haar carrière niet in de oorlog en gaat zelfs zingen in Duitsland. Ze zal na de oorlog niet worden berecht, want ze zong voor Franse gevangenen in Duitsland en zou hebben weten te ontsnappen aan soldaten uit nazi-Duitsland. Na de oorlog trad ze overal in Europa op en breidde haar roem zich buiten Frankrijk uit. In 1955 had ze zelfs een grote carrière in de Verenigde Staten. Ze zingt regelmatig in Carnegie Hall in New York. Haar tragische leven wordt weerspiegeld in haar muziek, met als specialiteit de met hartverscheurende stem voorgedragen scherpe ballade.

Piaf overleed op 47-jarige leeftijd aan een inwendige bloeding in Plascassier (gemeente Grasse) op 10 oktober 1963. Aan het einde van haar leven was Edith Piaf uitgeput en ziek. Ze is uitgeput door alcohol, morfine en het lijden van haar leven. Haar lichaam werd per ambulance naar haar huis in Parijs overgebracht, waar het voor het publiek werd opgebaard. Haar begrafenis trok honderdduizenden belangstellenden en de plechtigheid bij de begraafplaats werd geblokkeerd door meer dan veertigduizend bewonderaars. Charles Aznavour, die de start van zijn carrière aan Piaf te danken had - ze ging met hem op reis in Frankrijk en de Verenigde Staten -, herinnerde eraan dat de begrafenis van Piaf het enige moment was na de Tweede Wereldoorlog dat het verkeer in Parijs stillag.

Édith Piaf had veel romantische relaties, met name met bokser Marcel Cerdan en met de zangers Yves Montand en Georges Moustaki (tekstschrijver van het nummer Milord, één van zijn grootste hits). Ze trouwde twee keer: met zanger Jacques Pills (van 1952 tot hun scheiding in 1956), daarna met Théo Sarapo (van 1962 tot zijn dood in 1963). Vandaag de dag wordt zij herinnerd en gerespecteerd als een van de grootste zangeressen die Frankrijk ooit heeft gehad. Haar leven had echter verschillende kanten: haar beroemdheid contrasteerde scherp met haar droevige persoonlijke leven. 

(bronnen: fr.vikipedia.org, nl.wikideck.com, nl.wikipedia.org)  

 MUZIEKNOOTMon Dieu (mijn God) is een nummer uit 1960 van Édith Piaf. De tekst is van Michel Vaucaire en de muziek is van Charles Dumont. Edith Piaf zong dit nummer oorspronkelijk in het Frans, maar ze heeft het ook in het Engels opgenomen. Het nummer is door veel andere zangers en zangeressen gezongen, zoals bijvoorbeeld Mireille Mathieu.

De Franse journalist Jean Noli vertelt in zijn boek "Edith" (Stock, 1973) het verhaal over Mon Dieu geschreven door Charles Dumont en Michel Vaucaire. Het verhaal erachter is dat Dumont lange tijd had geprobeerd Piaf geïnteresseerd te krijgen in zijn composities, maar dat ze hem had afgewezen. Ze beschouwde zijn composities van middelmatige kwaliteit. Maar dat veranderde nadat hij haar Non, je ne regrette rien had aangeboden. Midden in de nacht werd hij naar het huis van Piaf gestuurd. Zij wilde dat de Olympia-baas Bruno Coquatrix naar dat nummer zou luisteren, en zelfs Coquatrix werd veroverd. "Heb je nog een liedje?", vroeg Piaf aan Dumont. "Ja, antwoordde hij, maar ik weet niet of het bij je past.' 'Ik zal naar je luisteren. Eindelijk zullen we naar je luisteren.", zei Piaf.

Hij speelde het en zong de woorden. Toen hij klaar was viel er een korte stilte. "De muziek is heel mooi, maar de tekst is totaal onmogelijk. Hoe heet het liedje?", vroeg Piaf. "Toulon-Le Havre-Anvers", antwoordde Dumont. "Grotesque", zei Piaf. "Volledig belachelijk en dom. Wie heeft dit geschreven?" - "Michel Vaucaire". Dus belde Piaf midden in de nacht Vaucaire en zei dat ze wilde dat hij een nieuwe tekst zou schrijven en die bij haar de volgende dag om 17 uur zou brengen. Hij kwam op tijd, gaf de tekst aan Charles Dumont die het speelde en zong.

Toen hij klaar was applaudisseerde Piaf, haar gezicht straalde: het zeemanslied "Toulon-Le Havre-Anvers" was "Mon Dieu" geworden.

Tekst: Mon Dieu

Mon Dieu, mon Dieu, mon Dieu
Laissez-le-moi
Encore un peu,
Mon amoureux
Un jour, deux jours, huit jours
Laissez-le-moi
Encore un peu
A moi

Le temps de s'adorer,
De se le dire,
Le temps de se fabriquer
Des souvenirs.
Mon Dieu, oh oui, mon Dieu
Laissez-le-moi
Remplir un peu
Ma vie

Mon Dieu, mon Dieu, mon Dieu
Laissez-le-moi
Encore un peu,
Mon amoureux.
Six mois, trois mois, deux mois
Laissez-le-moi
Pour seulement
Un mois

Le temps de commencer
Ou de finir,
Le temps d'illuminer
Ou de souffrir,
Mon Dieu, mon Dieu, mon Dieu
Même si j'ai tort,
Laissez-le-moi
Un peu
Même si j'ai tort,
Laissez-le-moi
Encore

(Auteur: Michel Vaucaire, Yann Dallas Componist: Charles Dumont)

X160%20Mon%20Dieu

Tekst: Mon Dieu - Nederlandse vertaling

Mijn God, mijn God, mijn God
gun hem mij
nog even
mijn minnaar
Eén dag, twee dagen, een week
gun hem mij
nog even
aan mij

De tijd om elkaar te aanbidden
elkaar dat te zeggen
De tijd om samen herinneringen
te weven
Mijn God, o ja, mijn God
gun mij dat
hij nog even
mijn leven vult

Mijn God, mijn God, mijn God
gun hem mij
nog even
mijn minaar
Zes maanden, drie maanden, twee maanden
gun hem mij
al is het maar
een maand

De tijd om te beginnen
of te eindigen
De tijd voor vervoering
of van lijden
Mijn God, mijn God, mijn God
Ook als ik me vergis
gun hem mij
nog even
Ook als ik mij vergis
gun hem mij
nog 

(bron: muzikum.eu)


 

 

 


 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}