97. Judy et Cie (1976) - Pierre Rapsat

Pierre Rapsat geboren als Pierre Raepsaet, (Elsene, 28 mei 1948 - Verviers, 20 april 2002) was een Belgische zanger en componist. Toen hij tien jaar was verhuisde de hele familie naar Verviers waar hij de rest van zijn leven zou doorbrengen. Als adolescent luistert hij vooral naar Brel, Brassens en The Beatles. Door zijn idolen ontdekt hij de gitaar. Zijn artistieke carrière start met zijn optredens bij diverse rockgroepen. Hij neemt een plaat op met de groep Laurelie in 1970. Daarna is hij zes jaar bij de groep Jenghiz Khan. Pas op 25-jarige leeftijd bouwt hij een solocarrière uit, eerst in het Engels, onder de naam Peter Rapsat.

In 1976 vertegenwoordigde hij België op het Eurovisiesongfestival in Den Haag met het lied Judy & Cie. Hij werd knap 8e op 18 deelnemers. en in 1979 vertegenwoordigde hij België op het Intervisiesongfestival in Sopot. Hij werd 'slechts' 10de op 13 deelnemers. In die tijd ontwikkelt hij zijn eigen stijl, een mix van rock en chanson.

Rapsats eerste grote succes na het Eurovisie Songfestival kwam in 1982 met het album Lâchez les fauves, waarvan 30.000 exemplaren in Wallonië werden verkocht. De albums Ligne Claire (1984) en J'aime ça (1986) verkochten ook goed, en werden het eerste succes van Rapsat op de Franse markt. Met zijn groep Transfert treedt hij in 1984 op tijdens het zomerfestival van Québec. Het Canadese publiek is enthousiast over zijn nummer Sujet Tabou.  

87%20Pierre%20Rapsat

[Foto: onbekend]  

In de jaren 1990 stelt hij zich vragen over de maatschappij en zijn muziek wordt serener. Hij wordt rijper en zijn muziek komt op het hoogtepunt. Hij bleef albums uitbrengen met lovende kritieken in België gedurende de jaren 1990, hoewel tijdens deze periode zijn Franse succes afnam. Maar pas in 2001 oogst hij succes in Frankrijk, met Dazibao, dat de critici het beste album van zijn carrière noemen. Dazibao betekende een grote comeback voor Rapsat in Frankrijk en hij was ook erg populair in Zwitserland en Luxemburg.

In 2001 werd Rapsat gediagnosticeerd met kanker en werd hij gedwongen om te minderen met live optredens terwijl hij chemotherapie onderging. Zijn laatste live optreden was een concert in Aat op 1 maart 2002. Rapsat stierf in zijn huis in Verviers op 20 april 2002, 53 jaar oud. Zijn livealbum, opgenomen in het Koninklijk Circus, komt enkele dagen voor zijn overlijden uit en wordt enkele maanden later bekroond met dubbel platina.

In 2005 zond de Belgische televisiezender RTBF een show uit genaamd Le plus grand Belge (De Grootste Belg) waarin kijkers werden uitgenodigd om hun stem via internet, sms of telefoon uit te brengen en eindigde Rapsat op nr. 51 in de Waalse versie van De Grootste Belg. 

(bron: en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Rapsat / nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Rapsat / focusonbelgium.be/nl/Kent%20u%20deze%20Belgen/pierre-rapsat-de-rocker-dichter / tijd.be/cultuur/algemeen-actueel/pierre-rapsat-overleden/225514.html) 

MUZIEKNOOTJudy et Cie is een nummer van Pierre Rapsat. Het was tevens het nummer waarmee hij België vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival 1976 in Den Haag. Daar werd hij uiteindelijk achtste met 68 punten. Hij kreeg twaalf punten van Finland. Hij eindige wel één plaats voor Nederland met Sandra Reemer met The party's over.

De melancholieke ballad gaat over meisje zoals Judy, "het meisje dat je zal vergeten zodra de nacht voorbij is,/ die achter haar sieraden en mascara zit/, bidt tot Marilyn Monroe /dagdromend om net zo mooi te worden als de meisjes in de modebladen,/ zo dun als een rietje, met lege ogen - geen rimpels. /Judy, of iemand anders zoals zij, is misschien wel het meisje waarmee je gaat trouwen - maar ook degene die je zou opofferen voor een handvol "sneeuw".

Na deelname aan het Eurovisiesongfestival zou Rapsat een van de meest succesvolle en gevierde singer-songwriters aller tijden van België worden, vaak aangeduid als de "moderne Jaques Brel", bekend om zijn verhalende en poëtische teksten, muzikaal combineert hij invloeden uit het Franse chanson met rock, blues en reggae en in zijn latere carrière ook met ritmes uit het Midden-Oosten en Afrika.

Na drie decennia bestsellers, albums en tours in zijn geboorteland België worstelde hij om volledige erkenning in de rest van de Franstalige wereld. Het album Dazibao uit 2001 en de hitsingle "Les Rêves Sont En Nous" werd uiteindelijk zijn doorbraak in Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg en andere landen. Rapsat vocht op dat moment tegen kanker en hij stierf onverwacht het jaar daarop, op 53 -jarige leeftijd.

Tekst: Judy et cie

Judy, Judy n'est pas jolie
Judy, Judy celle qu'on oublie
(Que l'on oublie)
Dès que la soirée s'achève
Judy, Judy on te charrie
Judy, Judy on te marie
(On te marie)
Mais toujours avec un rêve
Sous ton rimmel et tes bijoux
Tu pries Sainte Marilyn Monroe
D'être une poupée un beau joujou
Tout peux te plaindre
Enfin la femme

Judy, Judy se réfugie
Judy, Judy dans la magie
(dans la magie)
Des flacons si doux à boire
Judy la nuit
Fait un songe dérisoire
Un jour un soir changer de peau
Avec les filles sur les photos
Avoir un corps comme un roseau
Les yeux tout vides
Mais pas de rides

Judy, Judy & Compagnie
Judy, Judy qu'on sacrifie
(qu'on sacrifie)
Contre une poignée de neige
Pauvre Judy 

(Auteur: Pierre Rapsat)  

87%20Judy

Tekst: Judy et Cie (Judy & Co)- Nederlandse vertaling

Vertaling door Henriëtte van der Staay - Limmen (NH) 

Judy, Judy is niet mooi
Judy, Judy een die we vergeten
(Die we vergeten)
Zodra de avond eindigt
Judy, Judy we belazeren je
Judy, Judy we trouwen met je
(We trouwen met je)
Maar altijd in je dromen
Onder jouw make-up en je sieraden
Bid je de Heilige Marilyn Monroe
Om een pop, een mooi speeltje te zijn
Helemaal vuur, helemaal vlam
Eindelijk de vrouw

Judy, Judy zij vlucht
Judy, Judy in de magie
(In de magie)
Flessen zo zoet om te drinken
Judy tijdens de nacht
Heeft een bespottelijke droom
Om een dag een avond van huid te veranderen
Met de meisjes op de foto's
Een lichaam te hebben als een rietstengel
De ogen leeg
Maar geen rimpels

Judy, Judy & Compagnie
Judy, Judy die we opofferen
(Die we opofferen)
Voor een handvol sneeuw*
Arme Judy

* cocaïne

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}