97. Judy et cie (1976) - Pierre Rapsat

 Pierre Rapsat geboren als Pierre Raepsaet, (Elsene, 28 mei 1948 - Verviers, 20 april 2002) was een Belgische zanger en componist. Toen hij tien jaar was verhuisde de hele familie naar Verviers waar hij de rest van zijn leven zou doorbrengen.

Na in verschillende bands gespeeld te hebben begon hij zijn solocarrière in 1973.

In 1976 vertegenwoordigde hij België op het Eurovisiesongfestival in Den Haag met het lied Judy & Cie. Hij werd knap 8e op 18 deelnemers. In 1979 vertegenwoordigde hij België op het Intervisiesongfestival in Sopot. Hij werd 'slechts' 10de van de 13 deelnemers.

87%20Pierre%20Rapsat

Het album Dazibao uit 2001 werd heel goed onthaald in België, maar ook in Frankrijk. Hij overleed in 2002 aan kanker op 53-jarige leeftijd.

In 2005 eindigde hij op nr. 51 in de Waalse versie van De Grootste Belg.

MUZIEKNOOTJudy et cie is een nummer van Pierre Rapsat. Het was tevens het nummer waarmee hij België vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival 1976 in Den Haag. Daar werd hij uiteindelijk achtste met 68 punten. Hij kreeg twaalf punten van Finland. Hij eindige wel één plaats voor Nederland met Sandra Reemer met The party's over.

De melancholieke ballad gaat over de vlakke en de gewone Judy, "het meisje dat je zal vergeten zodra de nacht voorbij is,/ die achter haar sieraden en mascara zit/, bidt tot Marilyn Monroe /dagdromend om net zo mooi te worden als de meisjes in de modebladen,/ zo dun als een rietje, met lege ogen - maar nee rimpels. /Judy, of iemand anders zoals haar, is misschien wel het meisje waarmee je gaat trouwen - maar ook degene die je zou opofferen voor een handvol "sneeuw".

Na deelname aan het Eurovisiesongfestival zou Rapsat een van de meest succesvolle en gevierde singer-songwriters aller tijden van België worden, vaak aangeduid als de "moderne Jaques Brel", bekend om zijn verhalende en poëtische teksten, muzikaal combineert hij invloeden uit het Franse chanson met rock, blues en reggae en in zijn latere carrière ook met ritmes uit het Midden-Oosten en Afrika.

Na drie decennia bestsellers, albums en tours in zijn geboorteland België worstelde hij om volledige erkenning in de rest van de Franstalige wereld. Het album Dazibao uit 2001 en de hitsingle "Les Rêves Sont En Nous" werd uiteindelijk zijn doorbraak in Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg en andere landen. Rapsat vocht op dat moment tegen kanker en hij stierf onverwacht het jaar daarop, op 53 -jarige leeftijd.

Tekst: Judy et cie

Judy, Judy n'est pas jolie
Judy, Judy celle qu'on oublie
(Que l'on oublie)
Dès que la soirée s'achève
Judy, Judy on te charrie
Judy, Judy on te marie
(On te marie)
Et toujours avec un rêve
Sous ton rimmel et tes bijoux
Tu prie Sainte Marilyne Monroe
D'être une poupée un beau joujou
Tu peux te plaindre
Enfin la femme

Judy, Judy se réfugie
Judy, Judy dans la magie
(dans la magie)
Des flacons si doux à boire
Judy la nuit
Fait un songe dérisoire
Un jour un soir changer de peau
Avec les pis sur les photos
A boire encore comme un roseau
Les yeux tout vides
Mais pas de rides

Judy, Judy & Compagnie
Judy, Judy qu'on sacrifie
(qu'on sacrifie)
Contre une poignée de neige
Pauvre Judy

87%20Judy

Tekst: Judy et cie - Nederlandse vertaling

Wie kan en wil ons helpen aan een goede Nederlandse vertaling van Judy et cie 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}