95. L'amour c'est l'affaire des gens (1976) - Gilbert Becaud

 Gilbert Bécaud (Toulon, 24 oktober 1927 – Parijs, 18 december 2001) was een Frans zanger, componist en acteur. Zijn bijnaam was "Monsieur 100.000 Volts" vanwege zijn energieke optredens. Zijn bekendste hit in Nederland is "Nathalie" (1964), een liefdeslied waarin ook de hoop uitgesproken wordt dat de tijdens de Koude Oorlog ontstane (ideologische) muren tussen het Oosten en het Westen geslecht zullen worden. In Amerika is "Et maintenant" (1961) bekend geworden in de Engelstalige versie: "What Now My Love".

Bécaud werd geboren in Toulon als François Silly en leerde al op jonge leeftijd pianospelen. Hij ging naar het conservatorium in Nice, maar ging in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, van school om bij de Franse ondergrondse te gaan. Hij begon in 1948 liedjes te schrijven, na een ontmoeting met Maurice Vidalin, die hem inspireerde. Hij begon te schrijven voor Marie Bizet. Bizet, Bécaud en Vidalin werden een succesvol trio, hun samenwerking duurde tot 1950.

13%20Gilbert%20Becaud 

Terwijl hij toerde als pianist met Jacques Pills ontmoette hij Édith Piaf. Onder haar invloed begon hij in 1953 met zingen. Zijn eerste liedjes waren "Mes mains" en "Les croix". Een jaar later had hij zijn eerste optreden en tegen 1955 stond hij bekend om zijn energieke optredens.

In het begin van de zeventiger jaren lag de nadruk meer op toeren dan op het opnemen en na nog wat acteerwerk nam hij in 1973 een pauze en gaf als reden uitputting. In 1974 werd hij benoemd tot Ridder in het Franse Legioen van Eer.

Hij overleed op zijn woonboot op de Seine in Parijs op 18 december 2001. Hij werd begraven op de beroemde Parijse begraafplaats Père-Lachaise. 

MUZIEKNOOTL'amour c'est l'affaire des gens is de gelijknamige titel van het studioalbum uitgebracht in 1976 en bevat tien nieuwe liedjes met orkestratie en dirigentie van Philippe Bécaud, Michel Bernbolc, Christian Chevallier en Hervé Roy. In Nederland kwam het in 1977 niet verder dan een tip voor de Top 40.

In het begin van de zeventiger jaren lag de nadruk meer op toeren dan op het opnemen en na nog wat acteerwerk nam hij in 1973 een pauze en gaf als reden uitputting. Hierna schreef hij samen met Pierre Grosz en Neil Diamond en schreef ook onder andere de Broadwaymusical "Madame Roza" met Julian More. Bécaud, die het zingen niet kon missen, ging toch weer opnemen en toeren.

Tekst: L'amour c'est l'affaire des gens

L'amour
L'amour
Pour tout l'temps
Ce sera l'affaire des gens
Les gens
C'est nous
Et y'a que nous
Qui pouvons faire quelqu'chose pour nous

Il y a le printemps
Bon
Ça c'est l'affaire du printemps
Il y a l'hiver
Bon
Ça c'est l'affaire de l'hiver
Il y a la gloire
Pour les héros et pour l'histoire
C'est pour les grands
Les tout grands
Des premiers rangs

Mais
L'amour
L'amour
Pour tout l'temps
Ce sera l'affaire des gens
Les gens
C'est nous
Et y'a que nous
Qui pouvons faire quelqu'chose pour nous

Il y a l'argent
Bon
Ça c'est l'affaire de l'argent
Il y a le Bon Dieu
Bon
Ça c'est l'affaire du Bon Dieu
Y'a les étoiles
Ell' s guident les pauvres bateaux à voile
Depuis longtemps
Longtemps
Il y a la guerre
Ben cette fois allez la faire
Les importants
Les présidents
Passez d'vant

Mais,
L'amour
L'amour
Pour tout l'temps
Ce sera l'affaire des gens
Les gens
C'est nous
Et y'a que nous
Qui pouvons faire quelqu'chose pour nous

85%20Lamour

Tekst: L'amour c'est l'affaire des gens - Nederlandse vertaling   

Wie kan en wil ons helpen aan een goede Nederlandse vertaling

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}