54. Un jour, un enfant (1969) - Frida Boccara

Frida Boccara (Casablanca 29 oktober 1940 - Parijs, 1 augustus 1996) werd geboren als Danielle Frida Hélène Boccara in Casablanca, Marokko, in een joodse familie van Italiaanse afkomst, uit Livorno, die in Tunesië woonde voordat ze zich in Marokko vestigden. Toen ze 18 jaar was, verhuisde ze van Casablanca naar Parijs, waar ze uiteindelijk haar artistieke carrière begon als zangeres. Boccara had ook een broer en een zus in de showbusiness.

In de jaren 60 deed ze aan verschillende Eurovisie Songfestivals mee. In 1964 had Boccara met het nummer "Autrefois" meegedaan aan de selectie voor het Eurovisie Songfestival, maar ze was niet succesvol. Vijf jaar later, op het Eurovisie Songfestival 1969, gehouden in Madrid vertegenwoordigde ze Frankrijk met het nummer "Un jour, un enfant" op muziek van Émile Stern en tekst door Eddy Marnay. Haar nummer deelde de eerste plaats samen met de inzendingen uit Nederland, het VK en Spanje. De vier landen hadden evenveel punten en het reglement voorzag geen noodscenario, waardoor er vier winnaars waren. Het reglement werd daarna aangepast om dit in de toekomst te voorkomen.

Haar bekendste nummer is Cent mille chansons uit 1968, en leverde haar een gouden plaat op, terwijl Un jour, un enfant (1969) haar een platina plaat opleverde en Pour vivre ensemble (1971) haar nog een gouden plaat opleverde.  

41%20Frida%20Boccara

[Foto: eurovision.de] 

Eind jaren zestig nam ze ook” Un pays pour nous “op, een nummer dat een Franse versie was van” Somewhere ” (uit de musical West Side Story ) van Leonard Bernstein, die de originele melodie componeerde. Boccara hernieuwde haar banden met het Eurovisie Songfestival door deel te nemen aan de Franse nationale finales van 1980 - met "Un enfant de France" - en 1981 - met "Voilà comment je t'aime". Geen van beide nummers werd echter geselecteerd.

Tekstschrijver Eddy Marnay was haar professionele partner (de meeste nummers van Boccara zijn door hem geschreven), maar ze speelde ook nummers gecomponeerd door Jacques Brel, Georges Brassens, Charles Aznavour, Émile Stern, Michel Legrand, Michel Magne, Nino Rota en Mikis Theodorakis. In 1996 stierf ze aan een longinfectie. Ze ligt begraven op de joodse begraafplaats van Bagneux. 

(bron: nl.wikipedia.org/wiki/Frida_Boccara / famousinheaven.nl/nl/frida-boccara-in-heaven / en.wikipedia.org/wiki/Frida_Boccara)

MUZIEKNOOTUn jour, un enfant ("Een dag, een kind") is een van de vier winnende nummers op het Eurovisie Songfestival 1969, deze wordt gezongen in het Frans door Frida Boccara die Frankrijk vertegenwoordigt. De andere drie winnaars waren Salomé die Spanje vertegenwoordigde met "Vivo cantando", Lulu vertegenwoordigde het Verenigd Koninkrijk met "Boom Bang-a-Bang" en Lenny Kuhr vertegenwoordigde Nederland met ";De troubadour".

Het lied is een klassieke ballade en beschrijft de wonderen van de wereld zoals die door een kind worden gezien. Boccara nam het nummer op in vijf talen, buiten het Frans om in Nederlands ("Als door de ogen van een kind"), Duits ("Es schlägt ein Herz für dich", Spaans ("Un día , un niño ", en Italiaans ("Canzone di un amore perduto").

Tekst: Un jour, un enfant

Un jour se lèvera
Sur trois branches de lilas
Qu’un enfant regardera
Comme un livre d’images

Le monde autour de lui
Sera vide et c’est ainsi
Qu’il inventera la vie
A sa première page

En dessinant la forme d’un orange
Il donnera au ciel son premier soleil
En dessinant l’oiseau
Il inventera la fleur
En cherchant le bruit de l’eau
Il entendra le cri du coeur

En dessinant les branches d’une étoile
Il trouvera l’enfant
Les chemins des grands

Des grands qui ont gardé
Un regard émerveillé
Pour les fruits de chaque jour
Et pour les roses de l’amour

(Auteur: Eddy Marnay, Emil Stern Componist: Emil Stern) 

44%20Un%20jour%20un%20enfant

Tekst: Un jour, un enfant - Nederlandse vertaling

De zon zal opgaan boven drie takken seringen
Waar een kind naar kijkt als naar een prentenboek

De wereld rondom hem zal leeg zijn en zo
Zal hij het leven uitvinden op zijn eerste bladzij

Door de omtrek te tekenen van een sinaasappel
Zal hij de hemel zijn eerste zon schenken

Door de vogel te tekenen zal hij de bloem uitvinden
Wanneer hij het geluid van water zoekt zal hij een hartekreet horen

Wanneer het de punten van een ster tekent
Zal hij, het kind, de wegen van de grote mensen vinden

Van die grote mensen die nog verbaasd kunnen kijken
Naar alledaagse vruchten en naar de rozen der liefde

(bron: muzikum.eu)

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}