53. Ensemble (1968) - Mireille Mathieu

Mireille Mathieu (Avignon, 22 juli 1946) is een Franse zangeres. Zij werd door de Fransen ontdekt op 21 november 1965, naar aanleiding van de Franse tv-uitzending "Télé-Dimanche" waar zij in de zangwedstrijd "Le Jeu de la Chance" het liedje "Jezebel" van Édith Piaf interpreteerde. Ze won de wedstrijd en werd meteen heel populair in Frankrijk en in het buitenland.

In de jaren 1960 was het heel gewoon dat deelnemers aan zangwedstrijden liedjes uit het repertoire van Piaf interpreteerden. Edith Piaf, overleden in 1963, bleef sterk aanwezig in het hart van de Fransen. Daarom zochten ze een "vervangster" die de traditie van de "chanson réaliste" zou overnemen.

Johnny Stark, de man die voor de carrière zorgde van zangers als Yves Montand, Luis Mariano, Tino Rossi, Line Renaud, Michel Delpech , Johnny Hallyday, Sylvie Vartan en Hugues Aufray, nam Mireille Mathieu volledig onder zijn hoede. Hij was ervan overtuigd dat de jonge Avignonnaise de hoogste top in de muziek kon bereiken, indien zij er voldoende wilskracht voor had. De zanger en acteur Maurice Chevalier gaf hem hierin volledig gelijk en nam haar ook onder zijn vleugels.

Hard werken, discipline en wilskracht waren de wachtwoorden van Johnny Stark, de veeleisende "cow-boy", die 25 jaar lang, ononderbroken, de carrière van Mireille van dichtbij volgde tot zijn plotse overlijden in 1989.

43%20Mireille%20Mathieu

"La demoiselle d'Avignon", zoals haar bijnaam luidt, vierde in november 2005 haar 40-jarige zangcarrière in de Olympia, waar zij op 24 november een "robijnen plaat" ontving voor de verkoop van 122 miljoen albums in de hele wereld sinds haar debuut.

2005 is het jaar van een geslaagde comeback in Frankrijk. Mireille Mathieu kwam steeds meer op de Franse zenders (televisie en radio) en kreeg weer aandacht in de Franse pers. Mireille bevestigde ook haar succes op internationaal niveau. In oktober 2014, vierde de zangeres haar 50-jarig zangjubileum in het Olympia theater (Parijs).

In 2016 werd ze benoemd tot ambassadeur van de Russische taal. Op 4 december 2016 ontving ze in Parijs een ere-diploma. Professor Margarita Roussetskaïa, rector van "L'Institut d'État de la langue russe Pouchkine" uitte bij die gelegenheid haar dankbaarheid aan de zangeres omdat ze de Fransen Russische nummers heeft doen ontdekken, evenals nieuwe pagina's van de Russische cultuur.

MUZIEKNOOTEnsemble met als B kant: Les bicyclettes de belsize werd een bescheiden hit in Nederland. In 1969 stond het tien weken in de top 40 met als hoogste notering een 7e plaats. In Frankrijk stond Ensemble in 1968 twee maanden in de Franse hitparade (SNEP) met als hoogste positie en 6e plaats .

Tekst: Ensemble

Mon coeur en est sûr et certain
Il aime un coeur et c'est le tien
Tout seul ton coeur est triste
Tout seul mon coeur s'attriste
Un seul remède laissons-les laissons-les

Ensemble tous les deux
Ensemble ils sont heureux
Rien n'existe pour eux
Que de parler d'amour
Ensemble tous les deux
Ensemble ils ont pour eux
Un monde merveilleux
Un monde fait d'amour

Tu vois ils savent se parler
Trouver les mots les inventer
Ton coeur laisse-le faire
Puisque je sais lui plaire
Il ne te reste qu'à m'aimer à m'aimer

Ensemble tous les deux
Ensemble tout est bleu
La vie me semble un jeu
Où se gagne l'amour
Ensemble tous les deux
Ensemble si tu veux
Nous vivrons tous les deux
Un merveilleux amour
Mon amour mon amour

43%20Ensemble

Tekst: Ensemble - Nederlandse vertaling

Wie kan en wil ons helpen aan een goede vertaling van Ensemble

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}