42. Allez, viens on danse (1966) - Georges Chatelain

Georges Chatelain, geboren op 24 juli 1938 in Parijs uit een Roemeense vader en een Franse moeder uit Bretagne, is een Franse muziekproducent en tekstschrijver. In 1966 creëerde hij de Parijse opnamestudio CBE. Hij was ook de geluidsproducent en castingdirecteur. Hoewel hij zeer geïnteresseerd was in het artistieke veld, waaronder muziek (piano, gitaar, klarinet), fotografie en comedy, studeerde Georges Chatelain wetenschap (wiskunde) en behaalde een ingenieursdiploma in elektronica. Deze kennis zal hem later helpen om de wereld van de showbusiness te veranderen met rigoureuze ingrepen.

Parallel aan deze wetenschappelijke studies bestudeert Georges Chatelain, voor wie menselijke ontmoetingen even belangrijk zijn als diploma's, komedie en verdiept hij zijn kennis van muziek. Hij verschijnt in films, televisiefilms en tv-producties. Hij doet ook modellenwerk, wat hem de gelegenheid geeft om kennis te maken met de technieken van de geweldige fotografen van die tijd. Hij beoefent ook verschillende sporten: schermen, judo, karate, aikido.  

33b%20George%20Chatelain

[Foto: onbekend]  

Dankzij een vriend, Nino Ferrer, bassist van Nancy Holloway, werd en blijft hij twee jaar de gitarist van deze zanger. Het Georges is het die Nancy Holloway adviseert om het nummer op te nemen dat haar beroemd zou maken: Dont make me over

Teruggekeerd op zijn basis in Parijs bracht bracht Georges een country/folkalbum en twee singles uit voor Mercury Records waaronder "Allez Viens, On Danse". Dit nummer werd in het Nederlands bekend onder de titel "De Clown" door Pierre Kartner, alias Vader Abraham, en opgenomen door Ben Cramer, die een tot één van zin grootste hits maakte en inmiddels door 40 verschillende artiesten is gecoverd o.a. door Frans Bauer, James Last en Rob de Nijs.

Na het opnemen van zijn eerste album ging Georges naar Londen om nieuwe nummers te zoeken voor zijn vervolgalbum. Na meer dan 100 nummers te hebben beluisterd, koos hij er een van een onbekende componist, Paul Simon's "Sound of Silence." Paul Simon kwam naar Parijs en werkte met Georges en leerde hem gitaartechnieken. Hij leerde Georges ook de instrumentale "Anji" gecomponeerd door Davy Graham. Georges nam het nummer op in zijn inmiddels beroemde studio, CBE, georkestreerd door Jean-Claude Petit. De plaat kwam in 1975 uit onder de naam George Whiteman. Het was drie jaar lang te horen op de Franse radiostations. Onder leiding van Paul Simon nam Georges " Sound of Silence" op in het Frans. 

(bron: en-academic.com/dic.nsf/enwiki/5783712 / fr.wikipedia.org/wiki/Georges_Chatelain) 

MUZIEKNOOTAllez, viens on danse (Kom op, we gaan dansen) geschreven en uitgevoerd in 1966 verscheen op het album Un autographe van Georges Chatelain. In Nederland bekend geworden als 'De Clown' in de uitvoering van Ben Cramer. Waarschijnlijk hadden schrijver van ‘De Clown’ Vader Abraham en Ben Cramer een hoge pet op van Danel. Van dezelfde zanger komt namelijk ‘Ton âme’, dat zowel Vader Abraham als Ben Cramer in ’73 opnamen als ‘Dan is er hoop’.

Toch is Georges Chatelain geen kleine jongen, getuige zijn staat van dienst. De Fransman werkt door de jaren heen als producer, componist, zanger en acteur. Hij werkt begin jaren ’70 nog even samen met Paul Simon, die hem nog wat gitaarles geeft tussen opnames door. In 2009 ontmoeten hij en Ben Cramer elkaar eindelijk in Amsterdam. Pas in het tijdperk van aprés ski halverwege jaren ’90 krijgt ‘De Clown’ meer eeuwigheidswaarde. Zanger Dario zingt zijn versie de tipparade in: "Hij was maar een clown, in ‘t wit en in ‘t rood. Hij was maar een clown, maar nu is hij dood." Een treurige tekst in een feestelijke ambiance. Hierna volgen nog vele versies, zoals die van Ronnie, DJ ötzi en Frans Bauer, samen met Clown Bassie.

We hebben weinig (niets) kunnen vinden over de originele versie van Georges Chatelain uit 1966, vandaar dat we hebben gekozen voor de versie uit 1970 van Pascal Danel en hebben we ook de tekst van Danel's versie gebruikt, er van uitgaande dat deze hetzelfde is als die van zijn voorganger Chatelain. 

Uitvoering van : Pascal Danel

Tekst: Allez, viens on danse (tekst Pascal Danel) 

Voilà plus d’un an
Qu’on ne s’était vu
Tu étais partie
Pour un inconnu
Voilà plus d’un an
Et tu me reviens
Ça fait si longtemps
C’est déjà si loin

{Refrain, x2}
Allez, viens on danse
Allez, viens danser
Puisqu’on a la chance
De se retrouver
J’ai pleuré des nuits
Tu sais toi aussi
Ce que ça fait mal! {x2}
Comme dans les romans
Je voulais mourir
Et puis, maintenant
J’ai envie de rire

{au Refrain, x2}

Tu ne m’aimes pas
Mais ça ne fait rien
Puisque tu es là
Je me sens si bien
Voilà plus d’un an
Mais c’est oublié
Je veux maintenant
Tout recommencer

{au Refrain, ad lib} 

(Auteur: Georges Chatelain Compositie: Georges Chatelain, Jean-Claude Petit)  

33%20Allez%20viens%20on%20danse

Tekst: Allez, viens on danse (Kom op, we gaan dansen)- Nederlandse vertaling

Vertaling door Henriëtte van der Staay - Limmen (NH)

Zie, dat maakt meer dan een jaar
Dat we elkaar niet zagen
Je was vertrokken
Voor een onbekende
Zie, dat maakt meer dan een jaar
En je komt bij me terug
Het is zo lang geleden
Het is al zo ver weg

(Refrein 2x)
Kom op, we gaan dansen
Kom mee dansen
Omdat we het geluk hebben
Elkaar weer te ontmoeten

Ik heb nachten gehuild
Je weet jij ook
Wat doet dat pijn (2x)
Net als in de romans
Wilde ik sterven
En dan, nu
Heb ik zin om te lachen

(Het refrein 2x)

Je houdt niet van mij
Maar dat maakt mij niet uit
Omdat je hier bent
Voel ik me zo goed
Zie, dat maakt meer dan een jaar
Maar het is vergeten
Ik wil nu
Alles opnieuw beginnen

(Het refrein, 3x)

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}