37. Une enfant (1965) - Charles Aznavour

 Charles Aznavour, pseudoniem van Chahnour Varinag Aznavourian (Parijs, 22 mei 1924-1 oktober 2018, Mouriès) is een Franse zanger, liedjesschrijver en acteur van Armeense afkomst.

 Aznavour werd geboren als zoon van Armeense immigranten. Op negenjarige leeftijd begon hij met acteren en dansen. In de jaren veertig vormde hij samen met Pierre Roche een muzikaal duo en spoedig koos hij de podiumnaam Aznavour. Op jonge leeftijd introduceerden zijn artistieke ouders hem in de wereld van het theater.

20%20Charles%20Aznavour 

Zijn grote doorbraak kwam toen de zangeres Édith Piaf hem hoorde zingen en hem op tournee meenam door Frankrijk en de Verenigde Staten. Daarna ging de reis naar Quebec, waar het grote succes hem wachtte: veertig weken lang mocht hij in enkele clubs spelen, met elf shows per week. In 1953 brak Charles, beïnvloed door Piaf en Pierre Roche, door.

Aznavour wordt vaak omschreven als de 'Frank Sinatra van Frankrijk'. Bijna al zijn liederen gaan over de liefde. Hij heeft meer dan duizend liederen en musicals geschreven en hij componeerde veelal zelf de muziek en hij bracht meer dan honderd albums uit en speelde in zestig films. Aznavour zingt in vijf talen en is in het buitenland een van de bekendste Franse zangers. Hij heeft opgetreden in de prestigieuze Carnegie Hall en andere belangrijke zalen in de wereld. 

MUZIEKNOOTUne enfant (de seize ans) is een lied geschreven door Robert Chauvigny (muziek) en Charles Aznavour (muziek, tekst). Het is dan vroeg in de jaren vijftig. Aznavour schreef toen muziek/teksten voor Edith Piaf op wie (volgens hemzelf) hij enige tijd verliefd was en onder wiens bescherming zijn loopbaan langzaam op gang kwam. Chauvigny was destijds de orkestleider bij Piaf. Edith Piaf zong Une Enfant in 1956. Pas later nam Aznavour het zelf op, toen hij zelfstandig artiest werd.

Het thema is een jong meisje dat wegloopt van huis haar vriendje achterna. Ze wordt dood langs de weg gevonden. Voor de Nederlandse markt verscheen Une enfant door Aznavour op een single in 1965 uitgegeven door Ducretet-Thompson met als B-kant Il pleut.

Een aantal artiesten nam het als cover op, waarbij de taal werd aangepast:Boudewijn de Groot zong het als Een meisje van 16 in een vertaling van Lennart Nijgh. Vertaling en arrangement zijn echter gebaseerd op de versie van de Engelse zanger Noel Harrison, die het nummer van Aznavour uitbracht onder de titel A Young Girl (of 16) in een vertaling van Oscar Brown Jr.. Deze versie werd ook gezongen door het zangduo Peter & Gordon.

Tekst: Une enfant

Une enfant, une enfant de seize ans
Une enfant du printemps
Couchèe sur le chemin...

Elle vivait dans un de ces quartiers
Où tout le monde est riche à crever
Elle avait quittè ses parents
Pour suivre un garçon, un bohème
Qui savait si bien dire "je t'aime"
Ça en devenait bouleversant
Et leurs deux coeurs ensoleillès
Partirent sans laisser d'adresse
Emportant juste leur jeunesse
Et la douceur de leur pèchè

Une enfant, une enfant de seize ans
Une enfant du printemps
Couchèe sur le chemin...

Leurs coeurs n'avaient pas de saisons
Et ne voulaient pas de prison
Tous deux vivaient au jour le jour
Ne restant jamais à la même place
Leurs coeurs avaient besoin d'espace
Pour contenir un tel amour
Son prèsent comme son futur
C'ètait cet amour magnifique
Qui la berçait comme d'un cantique
Et perdait ses yeux dans l'azur

Une enfant, une enfant de seize ans
Une enfant du printemps
Couchèe sur le chemin...

Mais son amour ètait trop grand
Trop grand pour l'âme d'une enfant
Elle ne vivait que par son coeur
Et son coeur se faisait un monde
Mais Dieu n'accepte pas les mondes
Dont il n'est pas le Crèateur
L'amour ètant leur seul festin
Il la quitta pour quelques miettes
Alors sa vie battit en retraite
Et puis l'enfant connut la faim

Une enfant, une enfant de seize ans
Une enfant du printemps
Couchèe sur le chemin
...morte!...
Ahaaa…

30%20Une%20enfant

Tekst: Une enfant - Nederlandse vertaling

Wie kan en wil ons helpen aan een goede Nederlandse vertaling van Une enfant

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}