278. Parler à mon père (2012) - Céline Dion

Céline Marie Claudette Dion (30 maart 1968) is een Canadese zangeres. Dion werd, als jongste van veertien kinderen, geboren in Charlemagne, Quebec (Canada). Op 12-jarige leeftijd bracht haar moeder haar in contact met de manager René Angélil, die zo in haar geloofde dat hij een hypotheek op zijn huis nam om haar carrière te financieren. In 1981 kwam het eerste album van Dion uit (La Voix du bon Dieu). Hiermee werd ze in Quebec een ster. Het jaar erop won ze de gouden medaille op het World Song Festival in Tokio. In de jaren die erop volgden bracht Dion meerdere albums uit met Franse chansons, die veelal over het gevoelsleven van dit jonge meisje gingen. In 1987 kwam in Canada het album Incognito uit, het eerste echte pop-album van Dion.

In 1988 deed ze namens Zwitserland mee met het Eurovisiesongfestival, dat ze won met het liedje Ne Partez Pas Sans Moi. Door de overwinning werd Dion erkend in Europa. Vanaf 1988 werd er gewerkt aan Dions eerste Engelstalige album Unison dat in 1990 uitkwam. Platenlabel Sony Music had het doel voor ogen dat Dion in de VS zou doorbreken met het Engelse repertoire. Het bleek te lukken. De single Where Does My Heart Beat Now behaalde de top 5 van de Amerikaanse Billboard Hot 100 en het album behaalde de platinastatus.

In 1991 werd Dion benaderd door de Walt Disney Studios om haar medewerking te verlenen aan de soundtrack van de speelfilm Beauty And The Beast. Samen met zanger Peabo Bryson nam Dion de titelsong van deze Disneyfilm op en eind 1991 groeide het nummer uit tot een groot succes. Het duet leverde Dion en Bryson zelfs een Academy Award op.

107%20Celine%20Dion

[Foto: MEGA]

Eind 1993 verscheen The Colour Of My Love, Dions derde album met Engelstalig materiaal. In Noord-Amerika werd de eerste single The Power Of Love (oorspronkelijk opgenomen door Jennifer Rush) een weergaloos succes. De single stond weken op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard Hot 100. In Europa behaalde de single Think Twice groot succes. Het album bezorgde Dion de definitieve doorbraak in vrijwel alle landen van de wereld. Ondanks al het succes van haar Engelstalige werk, besloot ze om een tijdelijk uitstapje naar de basis te maken: ze bleef een Canadese met Franse roots.

In 1994 schreef Jean-Jacques Goldman 12 Franse liedjes voor de zangeres die uiteindelijk op het album D'Eux terechtkwamen. Die plaat kwam begin '95 uit en bracht de hit Pour Que Tu M'aimes Encore voort. Het album groeide uit tot het bestverkochte Franstalige album aller tijden, met wereldwijd 9 miljoen verkochte exemplaren.

Voor haar vierde Engelstalige album Falling into You uit 1996 nam Dion diverse covers van verschillende artiesten op. In maart 1996 werd Falling into You officieel uitgebracht en al gauw waren er miljoenen exemplaren van verkocht. Dion scoorde hit na hit met nummers als Because You Loved Me en It's All Coming Back to Me Now. Van het album werden 32 miljoen exemplaren verkocht. Het wordt gezien als een van de bestverkopende cd's van een zangeres in de muziekgeschiedenis.

In 1994 trouwde ze met haar zesentwintig jaar oudere manager René Angélil (1942-2016). Op 25 januari 2001 kreeg het koppel een zoon; op 23 oktober 2010 beviel Dion van een tweeling, eveneens jongens. Op 14 januari 2016 overleed Angélil aan de gevolgen van keelkanker. 

[bron: nl.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9line_Dion)  

MUZIEKNOOTParler à mon père is uitgebracht als de eerste single van haar Franstalig album Sans attendre (2012). "Parler à mon père" gaat over Dion's vader die in 2003 stierf. Dion zei dat hij haar grootste fan was en dat ze elke dag aan hem denkt en weet dat hij altijd bij haar is, en toekijkt bij haar kinderen. "Parler à mon père" kreeg over het algemeen positieve recensies van muziekrecensenten, die van mening waren dat het één van de opvallende nummers op Sans attendre was. De door Thierry Vergnes geregisseerde muziekvideo toont Dion midden in een woestijn. Het werd haar tweede meest bekeken Franse video op YouTube, na "Pour que tu m'aimes encore". "Parler à mon père" was commercieel succesvol en bereikte de nummer één in Quebec en nummer acht in Frankrijk. Het werd Dion's derde langst genoteerde single in Frankrijk, na "Pour que tu m'aimes encore" en "Encore un soir", stond "Parler à mon père" drieënzestig weken in de Franse hitparade.

De hoes voor de single is gemaakt door de illustrator Aurore Hutton, een nicht van de voormalige Franse president Valéry Giscard d'Estaing. "Parler à mon père" was een zeer succesvolle single in Quebec en stond tien weken bovenaan in de hitlijsten. Op de Canadese Hot 100, die voornamelijk Engelstalige nummers omvat piekte "Parler à mon père" op nummer drieënvijftig. In Europa bereikte het nummer nummer acht in Frankrijk, nummer elf in Belgisch Wallonië en nummer vijfentwintig in Zwitserland. Volgens Francophonie Diffusion (een Frans muziekplatform) was "Parler à mon père" de veertiende meest gespeelde single wereldwijd in 2012 van Franstalige artiesten. Van het nummer zijn in Frankrijk 70.200 exemplaren verkocht.

De video is opgenomen in Las Vegas in juli 2012 in de Death Valley. Vanwege de temperatuur van 50 ° C in de woestijn van Nevada, werd in sommige scènes een dubbelganger van Dion gebruikt. De video voor "Parler à mon père" is eenvoudig en poëtisch. Het begint met een citaat van de Duitse dichter Angelus Silesius: "De ziel is een kristal en liefde is zijn licht". In de video, die vol licht is, verschijnt Dion alleen midden in een woestijn. Deze afbeeldingen worden afgewisseld met een scène waarin een jongere vrouw het graf van haar vader bezoekt. De muziekvideo is meer dan 87 miljoen keer bekeken op YouTube.

Tekst: Parler à mon père

Je voudrais oublier le temps Pour un soupir,
pour un instant Une parenthèse après la course
Et partir où mon cœur me pousse.
Je voudrais retrouver mes traces
Où est ma vie, où est ma place
Et garder l’or de mon passé
Au chaud dans mon jardin secret.

Je voudrais passer l’océan
Croiser le vol d’un goéland
Penser à tout ce que j’ai vu
Ou bien aller vers l’inconnu.
Je voudrais décrocher la lune
Je voudrais même sauver la terre
Mais avant tout, Je voudrais parler à mon père,
Parler à mon père.

Je voudrais choisir un bateau
Pas le plus grand ni le plus beau
Je le remplirais des images
Et des parfums de mes voyages.
Je voudrais freiner pour m’asseoir
Trouver au creux de ma mémoire
Les voix de ceux qui m’ont appris
Qu’il n’y a pas de rêve interdit.

Je voudrais trouver les couleurs
Du tableau que j’ai dans le cœur
De ce décor aux lignes pures
Où je vous vois, qui me rassure.
Je voudrais décrocher la lune
Je voudrais même sauver la terre
Mais avant tout, Je voudrais parler à mon père,
Parler à mon père.

Je voudrais oublier le temps
Pour un soupir, pour un instant
Une parenthèse après la course
Et partir où mon cœur me pousse.
Je voudrais retrouver mes traces
Où est ma vie, où est ma place
Et garder l’or de mon passé
Au chaud dans mon jardin secret.
Je voudrais partir avec toi
Je voudrais rêver avec toi
Toujours chercher l’inaccessible,
Toujours espérer l’impossible.

Je voudrais décrocher la lune
Et pourquoi pas sauver la terre
Mais avant tout, Je voudrais parler à mon père,
Parler à mon père.

(Auteur: Jacques Veneruso)

 X120%20Parler%20a%20mon%20pere 

Tekst: Parler à mon père - Nederlandse vertaling

Ik zou de tijd willen vergeten voor een zucht voor een moment
Een kleine zin na de tocht
en vertrekken naar waar mijn hart me duwt
Ik zou sporen terug willen vinden
Waar is mijn leven waar is mijn plaats
en het goud van mijn verleden bewaren in de warmte van mijn geheime tuin

Ik zou de oceaan willen oversteken, de vlucht van een zilvermeeuw kruisen.
Denken aan alles wat ik heb gezien of naar het onbekende gaan
Ik zou de maan willen wegnemen, ik zou zelfs de aarde willen redden.
Maar vooreerst zou ik met mijn vader willen praten

Ik zou een boot willen kiezen
Niet de grootste noch de mooiste
Ik zou hem vullen met afbeeldingen
en geuren van mijn reizen
Ik zou willen remmen om te gaan zitten
Me in het diepste van mijn herinneringen bevinden
Stemmen van zij die me hebben geleerd dat er geen verboden droom is 

Ik zou de kleuren willen vinden, van taferelen die ik in mijn hart heb
Van het decor van zuivere lijnen, waar ik u zie en mezelf geruststel
Ik zou de maan willen wegnemen, ik zou zelfs de aarde willen redden
Maar vooreerst zou ik met mijn vader willen praten. praten met mijn vader, praten met mijn vader

Ik zou de tijd willen vergeten
Voor een zucht voor een moment
Een kleine zin na de tocht
en vertrekken naar waar mijn hart me duwt
Ik zou sporen terug willen vinden
Waar is mijn leven waar is mijn plaats
En het goud van mijn verleden bewaren in de warmte van mijn geheime tuin
Ik zou met jou willen vertrekken
Ik zou met jou willen dromen
Altijd het onbereikbare zoeken
Altijd op het onmogelijke hopen

Ik zou de maan willen wegnemen,
En waarom de aarde niet redden,
Maar vooreerst zou ik met mijn vader willen praten
Met mijn vader praten  

(bron: muzikum.eu)

 


 

 

 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}