27. Pour moi la vie va commencer (1963 ) - Johnny Hallyday

Johnny Hallyday pseudoniem van Jean-Philippe Smet (Parijs, 15 juni 1943 – Marnes-la-Coquette, 5 december 2017) was een Frans zanger en acteur van Belgische afkomst. Hallyday wordt gezien als de Elvis Presley van de francofone wereld. Van zijn platen werden in totaal meer dan 110 miljoen exemplaren verkocht. Hij werd drie keer onderscheiden met diamant, 22 maal met platina en 40 keer met goud. In Nederland bereikte Hallyday tot tweemaal toe een nummer 1-notering in de hitlijsten.

Johnny Hallyday werd als Jean-Philippe Clerc geboren in Parijs, als overspelig kind van de Française Huguette Clerc (overleden september 2007) en de Belg Léon Smet. Kort na zijn geboorte gingen zijn ongehuwde ouders uiteen, waarna Jean-Philippe (Johnny) opgroeide bij zijn tante Hélène Mar.

Onder invloed van Elvis Presley in de jaren 50 begon hij muziek te maken. Hij koos voluit voor de Engels klinkende artiestennaam Johnny Halliday, die voortkwam omdat zijn nicht op dat ogenblik een relatie had met een zekere Lee Halliday. In 1960 ontving hij zijn eerste platencontract. Johnny Hallyday groeide in Frankrijk uit tot een van de populairste rockmuzikanten. Hij stond tijdens zijn lange carrière meer dan veertig keer op de eerste plaats in de Franse hitparade, onder meer met "Tes tendres années", "Pour moi la vie va commencer" en "Que je t'aime". Begin de jaren 70 scoorde Hallyday een monsterhit met zijn eerste vrouw Sylvie Vartan met "J'ai un problème".

18b%20Johnny%20Hallyday

[Foto: Archief Le DL : 1964 Grenoble]  

In het Frankrijk van begin jaren 60 bouwde hij een reputatie op van wilde rock-'n-rollzanger en werd razend populair. In 1960 liep één van zijn concerten in Parijs zo uit de hand dat er gedurende enkele maanden een rockverbod van kracht was in de Franse hoofdstad. In zijn thuisland bleef hij ook nadien ongekend populair en is hij (uitverkochte) concerten op poppodia en in voetbalstadions blijven geven. Hallyday toerde verschillende keren de wereld rond, Zoals veel showbizzmensen uit Frankrijk vond Johnny Hallyday ook de weg naar het witte doek. Hij debuteerde in 1955 met een kleine bijrol in "Les diaboliques" .

Johnny Hallyday overleed op 5 december 2017 op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Drie dagen later vond in Parijs een afscheidsbijeenkomst plaats. De witte kist met het lichaam van Hallyday werd onder toezicht van 1.500 agenten en onder belangstelling van tienduizenden toeschouwers met een escorte van zo'n 600 motorrijders van de Arc de Triomphe via de Avenue des Champs-Élysées naar La Madeleine gereden. Voor de kerk werd door de Franse president Emmanuel Macron een toespraak gehouden en speelde de band van Hallyday enkele nummers. De politie schatte dat tussen de 800.000 en een miljoen mensen waren afgekomen op de rouwstoet. 

(bron: nl.wikipedia.org/wiki/Johnny_Hallyday / muizenest.nl/2017/12/16/johnny-hallyday-1 /vrt.be/vrtnws/nl/2017/12/06/johnny-hallyday)  

MUZIEKNOOT Pour moi la vie va commencer is een heerlijk opzwepend liedje, zwanger van verwachting. Het gaat over het gevoel dat je regelmatig hebt als je een jaar of 18 bent: het hele leven ligt voor me, vanavond ga ik op stap met mijn vrienden en wordt het fantastisch.

Pour moi la vie va commencer, profetische woorden van Johnny Hallyday. Op zijn 20e ligt de Franse muziekwereld aan zijn voeten. In 1963 speelt hij de hoofdrol in de film "D’où viens-tu Johnny", een musical/film zoals Elvis Presley hem voordeed. "Pour moi la vie va commencer", klinkt dan ook erg Presley, is één van de vier singles uit de film en wordt een nummer 1-hit in Frankrijk. Zijn tegenspeelster is Sylvie Vartan, een zangeresje dat hij al eerder ontmoet had werd zijn vriendinnetje.

Tweemaal verscheen de single in de hitlijst; in december 1963 en in mei 1964.

Tekst: Pour Moi La Vie Va Commencer

Pour moi la vie va commencer
En revenant dans ce pays
Là où le soleil et le vent
Là où mes amis, mes parents
Avaient gardé mon cœur d'enfant

Pour moi la vie va commencer
Et mon passé sort de l'oubli
Foulant le sol de ma prairie
Chevauchant avec mes amis
Pour moi la vie va commencer

Pour moi la vie va commencer
Je peux voir descendre la nuit
Sans avoir peur d'être surpris
Tandis qu'au loin comme un troupeau
Passent les ombres des chevaux

Pour moi la vie va commencer
Et sous le ciel de ce pays
Sans jamais connaître l'ennui
Mes années passeront sans bruit
Entre le ciel et mes amis

Pour moi la vie va commencer
Pour moi la vie va commencer
Pour moi la vie va commencer

(Auteur: Jean-Jacques Debout Componist: Jean-Jacques Debout)  

21%20Pour%20moi%20la%20vie

Tekst: Pour Moi La Vie Va Commençer - Nederlandse vertaling

Voor mij zal het leven beginnen.
Terug naar dit land
Daar is de zon en de wind
Daar zijn mijn vrienden mijn ouders
Had mijn hart als kind gehouden 

Voor mij zal het leven beginnen.
En mijn verleden lot van vergetelheid
Het betreden van de grond van de weide
Rijden met mijn vrienden
Voor mij zal het leven beginnen.

Voor mij zal het leven beginnen.
Ik zie het ' s nachts gebeuren.
Zonder bang te zijn om verrast te worden.
In de verte als een kudde
Passeer de schaduwen van de paarden

Voor mij zal het leven beginnen.
En onder de hemel van dit land
Zonder ooit de verveling te kennen
Mijn jaren zullen voorbij gaan zonder lawaai
Tussen de hemel en mijn vrienden

Voor mij zal het leven beginnen.
Voor mij zal het leven beginnen.
Voor mij zal het leven beginnen.

(bron: netherlandslyrics.com/)

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}