243. Joe le taxi (1987) - Vanessa Paradis

Vanessa Chantal Paradis (Saint-Maur-des-Fossés, 22 december 1972) is een Franse zangeres en actrice. Paradis geboren in Saint-Maur-des-Fossés, een voorstad van Parijs. Ze groeide op in een andere voorstad, Villiers-sur-Marne. Vanessa's oom is de in Frankrijk bekende komediant, Didier Pain. Die kende de pianist van het Franse televisieprogramma L'École des fans. Vanessa mocht zodoende op zevenjarige leeftijd in dat programma optreden. Ze zong een liedje uit de musical Emilie Jolie.  

In 1985 nam ze haar eerste plaatje op, La magie des surprises parties, dat echter niet werd uitgebracht. Maar met Joe le Taxi, dat ze in 1987 uitbracht, scoorde ze meteen een internationale hit. Er werden meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht. Het nummer, geschreven door Étienne Roda-Gil en Franck Langolff, stond in Frankrijk wekenlang op nummer één en ook in Groot-Brittannië stond het op 1. Daarmee werd ze de tweede Franse artiest die dit bereikte. Het volgende jaar bracht ze een eerste album uit, M & J.

In 1989 maakte ze haar acteerdebuut in het drama Noce blanche. Voor haar vertolking won ze de César voor beste jong vrouwelijk talent en tevens de Prix Romy Schneider. In 1991 werd ze door het modehuis Chanel gekozen om een nieuw parfum, Coco te promoten. Ze ontmoette dat jaar ook Lenny Kravitz, die haar volgende, Engelstalige album Vanessa Paradis produceerde en met wie ze een relatie begon. De single Be my baby uit dit album werd haar grootste internationale hit tot nu toe. 

X47%20Vanessa%20Paradis  

[Foto: onbekend] 

In 1993 werd van een succesvolle tournee een live-opname uitgebracht. Ondertussen begon ze een relatie met de Amerikaanse acteur Johnny Depp, toen die voor de opnamen van de film The Ninth Gate in Parijs moest zijn. Paradis legde zich verder op het acteren toe en speelde in verschillende films. In 2004 werkte ze opnieuw voor Chanel bij de promotie van een nieuwe lijn van handtassen: Ligne du Cambon. In 2005 werd hier een nieuwe lijn van uitgebracht en in het najaar volgde een nieuwe tassenlijn waar Vanessa ook het gezicht van werd: New Mademoiselle.

Op 23 november 2009 kwam haar nieuwste album The Best Of Vanessa Paradis uit. Op dit album staat ook haar cover van I Love Paris, gebruikt voor de reclame-campagne van Aéroports de Paris. De eerste single van dit album is Il Y A, deze werd op 7 september uitgebracht. Op 15 oktober 2009 kwam de clip, geregisseerd door Johnny Depp, uit. In maart 2010 kwam de film L'Arnacœur met tegenspeler Romain Duris uit. Deze romantische komedie werd een groot succes in Frankrijk. In 2012 gingen Paradis en Depp uit elkaar. 

(bron: nl.wikipedia.org/wiki/Vanessa_Paradis)

MUZIEKNOOTJoe le Taxi is geschreven door Franck Langolff en Étienne Roda-Gil voor Vanessa Paradis. Paradis nam het nummer op in 1987, toen zij veertien was. Joe le Taxi stond elf weken nummer 1 in Frankrijk en, ongewoon voor een Franstalig nummer in die tijd werd Joe le Taxi het jaar daarop uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk, waar het piekte op nummer drie. Het nummer staat op haar debuutalbum, M & J (afkorting van "Marilyn & John"), hoewel het in Frankrijk een hit werd, was er in het Verenigd Koninkrijk slechts beperkte belangstelling voor het nummer. De videoclip voor het nummer werd geproduceerd door Lili Balian, Jake Hertz en Addie Calcagnini.

Joe le taxi, is een lied over een taxichauffeur, Joe, die in Parijs werkt. Het lied benadrukt het idee dat Joe alles lijkt te weten wat er te weten valt over de Franse hoofdstad met inbegrip van de verblijfplaats van alle kleine bars, alle Parijse straten, de Seine en bruggen. De songtekst suggereren dat Joe graag rum drinkt, een passie heeft voor Latijnse muziek en zijn saxofoon ["saxo jaune", of "gele saxofoon", waarschijnlijk is het een figuratieve notie van een gele taxi met verschillende soorten muziek, later in de tekst ook mambo, oude rock, rumba] en dromen om naar de Amazone te gaan. De Spaans-Cubaanse bandleider Xavier Cugat en de Peruaanse exotica-zanger Yma Súmac worden ook vermeld in de tekst.

De video werd geregisseerd door Jean-Sébastien Deligny in 1987 en begint met een glimp van de zijkant van de taxi van Joe (Chevrolet Nova), een New Yorkse taxi (de dollar-taxitarieven zijn te zien in zwarte inkt). De silhouetten van twee mannen die de saxofoon zijn ook te zien. De video laat Joe dan zien in zijn taxi en daarna Paradis die danst op het ritme van het lied, naast een grote gele taxi die op die van Joe lijkt. Joe lijkt door de stad te rijden, ofwel op zoek naar klanten of gewoon te genieten van een prachtig ritje door een helder en mooi Parijs. De camera schakelt tussen Joe, Vanessa en de twee schaduwen terwijl ze hun saxofoons perfect harmoniëren (in kleur wanneer ze op Paradis zijn gericht, in zwart-wit op Joe); het eindigt met een vooraanzicht van Joe's taxi. Joe is van Afrikaanse afkomst.

Een andere videoclip van het nummer laat Vanessa zingen in een blauwe jeep die bestuurd wordt door Joe in Martinique.

Joe le taxi debuteerde op nummer eenentwintig in de Franse hitlijst, bereikte nummer één in zijn vierde week en bleef daar gedurende elf weken. Het was ook nummer één in België (13 weken), Canada en Israël. Het bereikte de top vijf in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Noorwegen en de top tien in Duitsland en Zweden.

In Frankrijk staat 'Joe le taxi' op nummer vierentachtig op de lijst van de best verkochte single aller tijden.

Tekst: Joe le taxi

Joe le taxi
Y va pas partout
Y marche pas au soda
Son saxo jaune
Connaît toutes les rues par coeur
Tous les petits bars
Tous les coins noirs
Et la Seine
Et ses ponts qui brillent

Dans sa caisse
La musique à Joe
C'est la rumba
Le vieux rock au mambo
Joe le taxi
C'est sa vie
Le rhum au mambo
Embouteillage
Il est comme ca
Rhum et mambo
Joe, Joe, Joe

Dans sa caisse
La musique à Joe résonne
C'est la rumba
Le vieux rock au mambo bidon
Vas-y Joe, vas-y Joe, vas-y fonce
Dans la nuit vers l'amazone
Joe le taxi
Et Xavier Cugat
Joe le taxi
Et Yma Sumac
Joe, Joe, Joe

Joe le taxi
C'est sa vie
Le rhum au mambo
Embouteillage
Joe le taxi
Et les Mariachis
Joe le taxi
Et le cha-cha-chi
Joe le taxi
Et le cha-cha-chi
Vas-y Joe
Vas-y fonce
Dans la nuit vers l'amazone
Joe le taxi

(Auteur: Étienne Roda-Gil Componist: Franck Langolff)  

X47%20Joe%20le%20taxi

Tekst: Joe le taxi - Nederlandse vertaling

Taxi-Joe
gaat niet overal heen
loopt niet op limonade
Zijn gele taxi
kent alle straten uit het hoofd
alle kleine kroegen
alle duistere plekjes
En de Seine
en de bruggen die schitteren

In zijn kar
de muziek van Joe
en dat is de rumba
de oude mambo-rock
Joe, de taxi
is zijn leven
Rum met mambo
Opstopping
zo is hij
Rum en mambo
Joe-Joe-Joe

In zijn kar
schalt Joe zijn muziek
het is de rumba
oude rock met nep-mambo
Kom op Joe, kom op Joe
kom op, scheuren
de nacht in, richting de amazone
Taxi-Joe
en Xavier Cugat
Taxi-Joe
en Yma Sumac
Joe-Joe-Joe

Joe, de taxi
is zijn leven
Rum met mambo
Opstopping
Joe de taxi
en de Mariachi's
Joe de taxi
en de cha-cha-chi
Joe de taxi
en de cha-cha-chi
Kom op Joe, kom op, scheuren
de nacht in, richting de amazone
Taxi-Joe 

(bron: muzikum.eu)


 

 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}