231. Ma vie (1964) - Alain Barrière

Alain Barrière werd geboren in 1935 als Alain Bellec. In 1961 won hij een talentenwedstrijd en startte zo zijn muziekcarrière. In 1963 nam Barrière namens Frankrijk deel aan het Eurovisiesongfestival met Elle était si jolie. Hij eindigde 5de op 16 deelnemers. In 1964 scoorde hij een grote hit met Ma vie. Ook in Vlaanderen bereikte de single de eerste plaats. De jaren nadien verzilverde hij zijn succes vooral in zijn vaderland.

In 1965 speelde hij de hoofdrol in de Franse overvalthriller, Pas de Panique, dit zou zijn enige filmrol blijven. Zijn zangcarrière bereikte zijn hoogtepunt in de tweede helft van het decennium met een reeks hits die hem tot een van Frankrijks grootste sterren maakte met uitverkochte live-optredens. Zijn bekendste succes is het nummer "Mon Vieux". Barrière had een reputatie opgebouwd als compromisloos en soms moeilijk om mee samen te werken. Begin jaren 70 verliet hij zijn platenmaatschappij om zijn eigen label op te richten. Hij behield zijn fanbase, wat ervoor zorgde dat zijn platen en live-concerten een succes bleven ondanks het feit dat hij genegeerd werd door delen van de Franse TV en radio.

X156%20Alain%20Barriere

[Foto: Jean Claude Mallinjod / Ina/AFP - Alain Barrière in 1965] 

Barrière trouwde in 1975, en hij en zijn vrouw openden een nachtclub-restaurant in een omgebouwd kasteel in Bretagne. Hoewel het een succesvolle en populaire locatie bleek, kreeg Barrière al snel te maken met ernstige fiscale problemen als gevolg van dubieuze adviezen. In 1977 nam hij zijn gezin mee naar de Verenigde Staten, waar ze vier jaar bleven. Na zijn terugkeer in Frankrijk deed Barrière verschillende comebackpogingen, zonder resultaat. Na weer een periode in het buitenland te hebben doorgebracht, keerde het gezin terug naar Bretagne toen Barrière's carrière onverwachts een opleving kreeg in 1997 door een cd met geremasterde versies van zijn oude hits.

Kort daarna bracht Barrière een album met nieuw materiaal uit, dat ook goed verkocht. Hij overleed in december 2019 op 84-jarige leeftijd.

(bron: nl.wikipedia.org/wiki/Alain_Barri%C3%A8re / en.wikipedia.org/wiki/Alain_Barri%C3%A8re)  

MUZIEKNOOTMa vie uit 1964 was de grootste hit van Alain Barrière. Ook in Vlaanderen bereikte de single de eerste plaats. Deed het verder in de Hollandse hitlijsten rustig (8 wk / # 29). Klinkt anno 2021 ietwat gedateerd, een echt nummer uit de beginjaren zestig. Moderne covers van Ma vie zijn er o.a. van Udo Jürgens (Frag' nie), André Hazes (Neem me mee) en door Richard Anthony in 1996.

Tekst: Ma vie

Ma vie
J'en ai vu des amants
Ma vie
L'amour ça fout le camp
Je sais
On dit que ça revient
Ma vie
Mais c'est long le chemin

Ma vie
J'en ai lu des toujours
Ma vie
J'en ai vu de beaux jours
Je sais
Et j'y reviens toujours
Je sais
Je crois trop en l'amour

Ma vie
J'en ai vu des amants
Ma vie
L'amour ça fout le camp
Je sais
On dit que ça revient
Ma vie
Mais c'est long le chemin
Ma vie
Qu'il est long le chemin

(Auteur: Alain Barrière) 

X156%20Ma%20vie

Tekst: Ma vie - Nederlandse vertaling

Mijn leven
Ik heb er geliefden in gezien
Mijn leven
De liefde, die maakt dat ze wegkomt
Ik weet het
Men zegt dat ze terugkomt
Mijn leven
Maar de weg is lang

Mijn leven
Ik heb er al altijd in gelezen
Mijn leven
Ik heb er mooie dagen in gezien
Ik weet het
En ik kom er altijd op terug
Mijn leven
Ik geloof teveel in de liefde

Mijn leven
Ik heb er geliefden in gezien
Mijn leven
De liefde, die maakt dat ze wegkomt
Ik weet het Men zegt dat ze terugkomt
Mijn leven
Maar de weg is lang
Mijn leven
Wat is hij lang, de weg.

(bron: muzikum.eu)

 

 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}