174. Tous les bateaux tous les oiseaux (1969) - Michel Polnareff

 Michel Polnareff (Nérac (Lot-et-Garonne), 3 juli 1944) is een Franse zanger en songschrijver van Joodse afkomst die vooral in de jaren '60 populair was. Polnareff werd geboren in een kunstminnende familie. Zijn moeder, Simone Lane, was danseres en zijn vader, Leib Polnareff (of Léo Poll), werkte ooit samen met Edith Piaf. Michel leerde piano en gitaar spelen voor hij professioneel muzikant werd.

34%20Michel%20Polnareff 

Zijn eerste single, La Poupée qui fait non uit 1966, was meteen zijn grootste hit en werd meerdere malen gecoverd, onder andere door Mylène Farmer en Khaled in 1996. Het was Jimmy Page, gitarist van The Yardbirds en later Led Zeppelin, die gitaar speelde in het nummer. Tot het begin van de jaren '80 had hij een grote populariteit in Frankrijk. Hij stond bekend om zijn opvallende voorkomen, steeds met een zonnebril en extravagante, modieuze showkostuums. Op het gebied van stijl waren de optredens van Polnareff te vergelijken met die van David Bowie.

MUZIEKNOOTTous les bateaux tous les oiseaux is geen hit in Nederland, maar wel in Frankrijk. Dit in Nederland onbekende, maar mooie Tous les bateaux tous les oiseaux heeft één bijzonderheid: het is het eerste chanson dat Michel Polnareff ten gehore brengt waarvan hij niet de auteur is. Het zal al in 1969 een enorm succes worden. Het is dan drie jaar geleden dat hij zijn carrière echt lanceerde.

Het was tijdens Kerstmis 1968 dat de artistiek leider, Paul Seneville, muziek en teksten componeerde in het Frans en het Engels. Hij biedt het nummer aan verschillende artiesten aan. Hervé Villard is van plan het op te nemen, maar kort nadat hij in een hotelkamer is, laat op de avond, luistert Michel Polnareff naar verschillende titels van zijn artistiek leider en wordt hij verleid door de muziek van Tous les bateaux tous les oiseaux.

In die tijd was Polnareff een van de eersten die alles op zelf deed: teksten, muziek, arrangementen voor andere artiesten, maar deze keer wil hij niets anders doen dan de compositie van Paul Seneville opnemen. Het is Jean-Loup Dabadie die wat later voor de tekst zal zorgen.

Volgens een Franse bron zou dit nummer wekenlang op nummer 1 in de hitlijsten staan en worden opgevolgd door een andere grote hit namelijk: que je t'aime van Johnny Hallyday, Van een nummer 1 notering in Frankrijk is niets terug te vinden, maar dat het (terecht) een grote hit is geweest in Frankrijk staat buiten kijf. In België staat het 20 weken in de hitlijst met een piek op de 5e plaats.

Hervé Villard neemt Tous les bateaux tous les oiseaux vele jaren later (1984) alsnog op. In 1969 worden er ook twee instrumentale versies van dit nummer opgenomen door Franck Pourcel en zijn orkest en Caravelli. Johan Verminnen neemt een Nederlandse versie van dit nummer op, met als titel Ik geef jou vandaag.

Tekst: Tous les bateaux tous les oiseaux

Je te donnerai
Tous les bateaux,
Tous les oiseaux, tous les soleils,
Toutes les roses,
Toutes les choses qui t'émerveillent
Petite fille de ma rue
Tu n'as jamais vu
Tous les bateaux
Tous les oiseaux, tous les soleils
L'île au trésor
Et les fruits d'or et les abeilles
Ne pleure pas petite fille
Moi je t'ai rêvée
Tu es venue
O mon enfant, mon inconnue
Je t'ai trouvée
Dans cette rue...

Je te donnerai
Tous les bateaux,
Tous les oiseaux, tous les soleils
Je t'apprendrai le bruit des villes
Le nom des îles
Petite fille de ma rue...
Tu n'as jamais vu
Les goélands et les images de l'aurore
Quand l'océan
N'est pas encore un paysage
Ne pleure pas petite fille...
Viens...il y a des voiles
Sur les étoiles
O mon enfant mon inconnue
Il y a bal loin de ta rue

Je te donnerai
Tous les bateaux,
Tous les oiseaux, tous les soleils
Toutes les roses
Toutes les choses qui t'émerveillent
Petite fille de ma rue
Je te donnerai
Les océans, les goélands
Et les fruits d'or
L'île au trésor
Et les grands bals sur les étoiles
Ne pleure pas ô mon amour, la la la la la

X90%20Les%20Bateaux

Tekst: Tous les bateaux tous les oiseaux- Nederlandse vertaling

Wie kan ons helpen aan een Nederlandse vertaling van Tous les bateaux tous les oiseaux

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}