155. Ce lundi-là (1975) - Michel Delpech

 Jean-Michel Delpech (Courbevoie, 26 januari 1946 – Puteaux, 2 januari 2016) was een Franse chansonnier, romanschrijver en acteur. Als artiest noemde hij zich eenvoudigweg Michel Delpech. Zijn grootste succes in Nederland en Vlaanderen was het lied Pour un flirt.

Geboren in een Parijse voorstad in een welgestelde familie had Delpech een gelukkige jeugd. Zijn vader bezat een klein bedrijf. Op de middelbare school vormde hij, beïnvloed door de grote chansonniers van zijn tijd als Luis Mariano, Charles Aznavour en Gilbert Bécaud, met klasgenoten een klein orkestje. Verder studerend aan de Petit Conservatoire de Mireille, waar ook Yves Duteil en Françoise Hardy waren ontdekt, maakte hij zijn eerste single, Anatole in 1963.

48%20Michel%20Delpech

In 1969 componeerde hij het hippielied Wight is Wight in het Frans over het Britse Isle of Wight Festival van die zomer. Het werd een flinke hit in Frankrijk en was de internationale doorbraak voor Delpech. Sandie Shaw coverde het nummer het jaar daarop. In 1970 betreurde hij het uiteengaan van The Beatles in de song Et Paul chantait Yesterday, bracht hij het album Un coup de pied dans la montagne uit en brak hij met Johnny Stark. In 1971 scoorde Delpech een Europese hit met Pour un flirt, dat zelfs in Groot-Brittannië de hitparades haalde. Met Roland Vincent verbrak hij het jaar erop de samenwerking. Verdere chansons van hem waren Que Marianne était jolie (1972) en Les divorcés (1974), Le Chasseur (1974), La maison est en ruine (1974) (in België en Nederland ook bekend van de Nederlandse cover door Conny Vandenbos, met als titel 'In Den Haag is een laan') en Le Loir-et-Cher (1977). Aan het einde van de jaren 70 nam de internationale populariteit van het Franse chanson af, en Delpech beperkte zijn carrière tot de Franstalige landen.

In de jaren erna wijdde Delpech zich voornamelijk aan het componeren en tekstschrijven. Platen met oud materiaal kwamen uit, maar optredens deed hij niet. Een comeback vond plaats in 1983 met de single Animaux, animaux en zijn succesvolle album Loin d'ici in 1985, in 1989 gevolgd door J'étais un ange. In 1992 verenigde hij zich opnieuw met Roland Vincent en maakten ze samen het album Les Voix du Brésil. Daarna nam Delpech een vijfjarige sabbatical.

In 2013 werd bij Delpech keel- en tongkanker vastgesteld. Delpech sprak hierover als een "absolute" kanker, omdat hij zijn stem door de ziekte bijna volledig verloor. Begin 2015 kondigde Delpech aan dat hij genezen was, maar enkele maanden komt de kanker terug. Hij overleed op 2 januari 2016 op 69-jarige leeftijd. 

MUZIEKNOOTCe lundi-là werd in het in Nederlands uitgevoerd door Conny vanden Bos als de Noorderzon scheen. De compositie is van Roland Vincent en de tekst van Michel Delpech en Jean-Michel Rivat. Het verhaal van een man die de dagelijkse sleur zat is en op een maandag met onbekende bestemming vertrekt.

"Toen hij naar beneden kwam om sigaretten te kopen, wist Jean-Pierre al dat hij nooit meer terug zou komen. Hij dacht nog steeds aan zijn hele leven bij Michelle en ging toen uiteindelijk de hoek om. Michelle had hem graag zien opgroeien in het bedrijf, maar hij zag zichzelf niet als marketeer eindigen, met in zijn café de prijzen van het pond sterling.

En van de kinderen die zouden zijn zoals hij. Daarom ging hij die maandag weg. Dat is de reden waarom hij die maandag vertrok. Hij wist dat om acht uur de tafel gedekt zou zijn, naast zijn bord zouden zijn tranquillizers liggen. Al deze medicijnen die hij nodig had om in slaap te vallen. Dit was het niet waard om dertig jaar oud te zijn, en dan maar zien wat hij zou worden, maar hij kon niet meer leven als een oude man.

In zijn leven zou hij nooit een bankrekening in Zwitserland hebben. Dit was niet het geld dat hij nodig had om gelukkig te zijn. Daarom ging hij deze maandag vertrekken, daarom vertrok hij maandag en zat hij nog steeds in de brouwerij van "Drie dolfijnen" waar zijn vrienden op hem zouden wachten in de morgen tot 's middags tot twee uur.

De crisis zou nog steeds eindeloze gesprekken omvatten. Maar morgen om twee uur zou het zover zijn. Het was ook Michelle die hem drie keer per dag op het werk belde. Dit was de echte medeplichtigheid, het leven was nooit serieus. Een van die gelukkige tijden die niet te vinden zijn. Daarom ging hij die maandag weg. Daarom ging hij die maandag ... weg .."

Tekst: Ce lundi-là

Quand il est descendu pour acheter des cigarettes
Jean-Pierre savait déjà qu'il ne reviendrait plus jamais
Il a pensé encore à toute sa vie avec Michelle
Et puis il a tourné enfin le coin d'la rue
Michelle aurait voulu le voir grandir dans l'entreprise
Mais lui n'se voyait pas finir ses jours au marketing
Avec dans son café les cours de la livre sterling
Et des enfant qui lui ressembleraient de plus en plus
Voilà pourquoi ce lundi-là il s'en allait
Voilà pourquoi ce lundi-là il s'en allait

Il savait qu'à huit heures la table serait mise
A côté de son assiette il y aurait ses tranquillisants
S'il fallait toutes ces salop'ries pour arriver à s'endormir
Ce n'était pas la peine d'avoir trente ans
Et puis il verrait bien ce qu'il allait devenir
Mais il n'en pouvait plus de vivre déjà comme un vieux
Le but de sa vie n'était pas d'avoir un jour un compte en Suisse
Ce n'était pas l'argent qui lui manquait pour être heureux
Voilà pourquoi ce lundi-là il s'en allait
Voilà pourquoi ce lundi-là il s'en allait

Il revoyait encore la brasserie des "Trois dauphins"
Où ses amis l'attendraient demain de midi à deux heures
La crise entraînerait encore des conversations sans fin
Mais demain à deux heures il serait loin
Il revoyait aussi la Michelle amoureuse
Celle qui lui téléphonait trois fois par jour à son travail
C'était la vraie complicité, le vie n'était jamais sérieuse
Une de ces périodes heureuses qui ne se retrouve pas
Voilà pourquoi ce lundi-là il s'en allait
Voilà pourquoi ce lundi-là... il s'en allait...

 

X34%20Ce%20lundi%20la

Tekst: Ce lundi-là - Nederlandse vertaling

Wie kan en wil ons helpen aan de Nederlandse vertaling van Ce Lundi-Là

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}