151. Isabelle, je t'aime (1972) - Les Poppys

Les Poppys is ontstaan uit de Hippie beweging en maakte liedjes tegen de oorlog in Vietnam . Zeventien jongens van het koor werden geselecteerd en hun eerste single was: ‘Noel 70 ‘ . Het succes kwam snel en maar liefst 600.000 singles werden verkocht . Deze eerste werd gevolgd door andere knallers tijdens de jaren ’70 zoals: Isabelle , je t’aime ‘ ( 500.000 verkochte exemplaren ). De meest succesvolle hit was: Non, non , rien n’a change, met Bruno Polius als lead solo zanger . Er werden 1.200.000 exemplaren verkocht en het nummer bleef 25 weken in de Nederlandse Top 40 staan.

Les Poppys waren de eerste kindsterren in de Franse muziekgeschiedenis en werden snel uitgenodigd door andere landen om tijdens in gala’s, concerten en tv-programma’s te zingen. In Nederland en in Duitsland verkochten ze meer platen dan de Beatles. In 4 jaar tijd werden meer dan 5 miljoen platen verkocht en produceerde ze vier albums en 20 singles in de periode 1970-1977 . Hun succes inspireerde de New Poppys en andere groepen zoals Mercredi Libre van leden van Les Petits Chanteurs D’ Asiniers.

Net als The Rolling Stones en Duran Duran konden Les Poppys geen afscheid nemen van het succes. Ze hebben eind jaren tachtig geprobeerd een comeback onder de naam The New Poppys en in 1992 als Mercredi Libre . Het album ‘La ballade des p’tits Anges’ is uitgegroeid tot zeer geprezen en gewild maar haalde nooit meer het succes van weleer. Net als andere popsterren gaan Les Poppys af en toe nog op tournee; voor wie het verval des tijds niet wil zien, geniet gewoon lekker van de gouwe ouwe opnames die op Youtube te vinden zijn.

X12%20Les%20Poppys

[Foto: onbekend]  

De kindsterren werden in die tijd nog niet professioneel begeleid. De mensen van Barclay rekruteerden Poppys uit een jongenskoor, een zangvereniging uit de Parijse voorstad Asnières-sur-Seine. De jongens mochten overal naar toe, hun ouders waren maar wat trots, en niemand dacht aan een vergoeding. Tot Universal France Music, die de boedel van Barclay had overgenomen, in 1995 het hele Poppy-oeuvre weer op de markt bracht. Alleen oprichter en artistiek directeur Jean Amoureux verdiende er aan.

Voor acht ex-Poppys was dit het sein om in actie te komen en er volgde een lang slepende zaak in hoger beroep: eiste ze minimaal 83.538,45 euro per persoon. Bij dat bedrag is nog geen rekening gehouden met de vele optredens. Wat ook steekt, was dat de rebelse ex-Poppy’s, nu onder andere onderwijzer, ambtenaar of fysiotherapeut, opdraaiden voor de proceskosten (10.000 euro) van Universal.

De rechtbank oordeelde dat ze niet konden bewijzen dat zij aan de opnamen hadden deelgenomen: voor de Poppys werd geput uit het grotere reservoir van hun vereniging, de Petits Chanteurs d’Asnières. De acht brengen daar tegenin dat ze er altijd bij waren, tot ze de baard in de keel kregen. "Zelfs onze kleding moesten we toen inleveren", zei solozanger Bruno Polius-Victoire tegen Le Monde. Alles moest altijd sowieso zo goedkoop mogelijk, volgens Polius-Victoire. Op toernee met Mireille Mathieu in 1971 logeerden de jongens niet in hotels, maar werden ze ondergebracht in schoolgebouwen. 

(bron: www.wonenaandecotedazur.nl/muziek-uit-frankrijk-les-poppys-non-non-ne-rien-a-changer/ www.trouw.nl/nieuws/de-ex-poppys-willen-nu-eindelijk-eens-geld-zien~bd39e35b) 

MUZIEKNOOTIsabelle, je t'aime gecomponeerd door Gilles Péram en Jacqueline Ner werd in Nederland uitgebracht in 1972, maar leverde niet het succes op dat 'Non Non Rien N'a Changé' de kindergroep had opbracht. Desondanks werden er toch 500,000 platen van verkocht.

Buiten Frankrijk, haalde het de hitlijsten in Nederland (10 weken met als hoogste notering no.10) en België (1 week met no. 29 als hoogste notering). Maar dat dit nummer uit 1972 met terugwerkende kracht toch indruk heeft gemaakt blijkt wel uit de Top 2000 noteringen decennia later. Het stond in 1999, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 en 2008 in Top 2000, met als hoogste notering 1410 in 1999.

Tekst: Isabelle, je t'aime

Elle avait dix ans, elle etait belle, elle souriait
Elle habitait en face de chez moi, on se voyait
Et de ma fenêtre timidement je lui parlais
"Isabelle, Isabelle, je t'aime"

On s'était juré de ne jamais se séparer
D'avoir une maison un beau jardin et des bébés
Et de vivre heureux pour une longue éternité
Isabelle, Isabelle, je t'aime

Je n'avais rien dit í mes bons copains du lycée
Au contraire j'essayais a l'école de m'appliquer
Pour que devenu grand je puisse enfin l'épouser
Isabelle, Isabelle, je t'aime

Et puis un beau jour Isabelle a déménagé
Et puis un beau jour elle est partie pour l'étranger
Et qui sait, déjá peut-être m'a-t-elle oublié
Isabelle, Isabelle, je t'aime

La la la la la la la la la la la la la
La la la la la la la la la la la la la
La la la la la la la la la la la la la
Isabelle, Isabelle, je t'aime

La la la la la la la la la la la la la
La la la la la la la la la la la la la
La la la la la la la la la la la la la
Isabelle, Isabelle, je t'aime  

(Auteur : Francois Pierre Camille Bernheim, Jacqueline Nero Componist : François Bernheim)  

X20%20Isabelle

Tekst: Isabelle, je t'aime (Isabelle, ik hou van jou)- Nederlandse vertaling

Vertaling door Henriëtte van der Staay - Limmen (NH) 

Ze was 10 jaar, ze was mooi, ze glimlachte
Ze woonde tegenover mij, we zagen elkaar
En vanuit mijn raam, verlegen, zei ik tegen haar
Isabelle, Isabelle, ik hou van jou

We hadden gezworen om nooit uit elkaar te gaan
Om een huis, een mooie tuin en baby's te hebben
En om gelukkig te leven, een eeuwigheid lang
Isabelle, Isabelle, ik hou van jou

Ik had niets gezegd tegen mijn goede lyceumvrienden
Integendeel, ik probeerde mijn best te doen op school
Zodat ik, als ik groot was, eindelijk met haar kon trouwen
Isabelle, Isabelle, ik hou van jou

En toen zomaar op een dag is Isabelle verhuisd
En toen zomaar op een dag is zij naar het buitenland vertrokken
En wie weet, misschien is zij mij al vergeten
Isabelle, Isabelle, ik hou van jou

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}