148. L'avventura (1972) - Stone & Charden

Stone & Charden is een beroemd Frans muzikaal duo bestaande uit Éric Charden (geboren in Hai Phong, Vietnam op 15 oktober 1942, overleden op 29 april 2012) en zijn toenmalige vrouw Annie Gautrat bekend als Stone (geboren in Parijs op 31 juli 1947). Éric Charden werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog als zoon van een Franse vader en een Tibetaanse moeder.

In 1963 nam Charden zijn eerste album op: 'J'ai la tête pleine de Provence'. Met zijn tweede album 'Amour limite zéro' (1965) maakte hij naam als tekstschrijver. Hij schreef ook nummers voor onder meer Sheila, Sylvie Vartan, de Frans-Belgische Johnny Hallyday en Claude François. In 1966 nam Annie Gautrat (Stone) deel aan de "Miss Beatnik" wedstrijd waar Éric Charden jurylid was. Ze leerden elkaar kennen na de wedstrijd en trouwden in hetzelfde jaar. Charden zal twee originele nummers schrijven en twee Beatles- tracks aanpassen voor Annie's debuutsingle, omgedoopt tot Stone voor haar kapsel in verwijzing naar die van Rolling Stones-gitarist Brian Jones.

Ze hebben dan al een aparte muzikale carrières, ze besloten in 1971 het duo Stone et Charden te vormen. Ze werden enorm populair met "L'Avventura" in 1972 en met "Made in Normandie" in 1973. "L'Aventura" verkocht meer dan anderhalf miljoen exemplaren en werd bekroond met een gouden schijf.  

X14b%20Stone%20en%20Charden

[Foto: © Getty / Michel Artault - Stone en Charden in een TV-show april 1976, Parijs]  

Tussen 1971 en 1975 zullen Stone en Charden , die hun krachten bundelden, de Franse podia afstruinen en hits en gouden platen verzamelen . Omdat ze sociale fenomenen zijn geworden, brengen ze onbewust het beeld van volmaakt geluk over. De geboorte van hun zoon Baptiste Charden in juli 1972 zal dit beeld alleen maar versterken. Verscheurd door artistieke, media- en romantische spanningen, scheidde het duo in 1974 en verdwenen ze een tijdje uit de schijnwerpers. Ze hervatten elk hun solocarrière, voordat ze in de jaren negentig weer naast elkaar optreden.

Ze namen ook deel aan de 4e jaarlijkse "Âge tendre et Têtes de bois" tour in 2009-2010, waarin ze samen met andere artiesten van het evenement door Frankrijk, België en Zwitserland toerde. Zowel Éric Charden als Annie Gautrat (Stone) werden op 1 januari 2012 onderscheiden met het eervolle Legioen van Eer (in het Franse Ordre national de la Légion d'honneur) slechts enkele maanden voor de dood van Charden. 

(bron: en.wikipedia.org/wiki/Stone_et_Charden / nl.wikipedia.org/wiki/Stone_et_Eric_Charden)  

MUZIEKNOOTL'avventura werd uitgebracht begin januari 1972. In 1971 ontstond het muzikale duo Stone et Charden dat met de single ‘L’Avventura’ geschiedenis heeft geschreven en dat in 1975 zowel artistiek als privé uit elkaar viel. L'avventura stond 9 weken in de Nederlandse Top 40 van eind januari t/m eind maart 1972. De plaat bereikte in die negen weken, de zevende plaats. Van L'avventura gingen meer dan anderhalf miljoen singles over de toonbank en werd bekroond met een gouden plaat. L'avventura verscheen ook op de verzamel CD van Eric Charden uit 2005: "J'suis Snob" 

Tekst: L'avventura

C´est la musique qui nous fait vivre tous deux
Et l´on est libre de partir demain où tu veux
C´est ça que j´aime, chanter partout avec toi
Le jour se lève, on prend l´avion et l´on s´en va

L´avventura
C´est la vie que je mène avec toi
L´avventura
C´est dormir chaque nuit dans tes bras
L´avventura
C´est tes mains qui se posent sur moi
Et chaque jour que Dieu fait mon amour avec toi
C´est l´avventura

Quand tu m´embrasses tout est nouveau sous le soleil
Les jours qui passent ne sont jamais, jamais pareils
Prends ta guitare, de quoi d´autre avons-nous besoin?
Que notre histoire ne tienne plus qu´en un refrain

L´avventura
C´est la vie que je mène avec toi
L´avventura
C´est dormir chaque nuit dans tes bras
L´avventura
C´est tes mains qui se posent sur moi
Et chaque jour que Dieu fait mon amour avec toi
C´est l´avventura

(Auteur: Jean-Michel Rivat, Franck Thomas Componist: Eric Charden)  

X14%20L%27avventura

 Tekst: L'avventura - Nederlandse vertaling

 Wie kan en wil ons helpen een Nederlandse vertaling van L'avventura

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}