125. Les petits souliers (2017) - Julien Clerc

 Julien Clerc wordt geboren als Paul LeClerc in Parijs, op 4 oktober 1947. Zijn moeder is afkomstig uit het overzeese Guadeloupe. Al op vroege leeftijd maakt hij kennis met muziek en zijn leven verandert naar eigen zeggen wanneer hij The Beatles voor het eerst I Want To Hold Your Hand hoort spelen. Hij doet mee met de dan heersende traditie en verandert zijn naam in Julien Clerc; eerder bedachte namen als Paul le Rock en Joe LeClerc lijken hem te pretentieus.

Zo’n 45 jaar, twintig studio-albums, waarvan vijf goud, en meerdere live-albums en compilaties later, is diezelfde Julien Clerc een wereldster van formaat.

In 1969 brak Clerc door in Frankrijk met een Franse versie van de musical Hair. Later vergaarde hij ook in Nederland grote bekendheid door hits als Hélène', Si on chantait, Elle voulait qu'on l'appelle Venise, Ce n'est rien en This melody, dat zelfs een nummer 1-hit werd in Nederland. Verantwoordelijk voor zijn grootste successen was tekstschrijver Etienne Roda-Gil, overleden op 31 mei 2004.

Met Sylvette Herry, een Frans actrice bekend als Miou-Miou, heeft hij één dochter: Jeanne (1978). Ze leerden elkaar kennen tijdens het draaien van D'amour et d'eau fraîche waarin beiden een hoofdrol als pril liefdeskoppel vertolken.

50c%20Julien%20Clerc

In mei 2007 neemt Julien Clerc samen met Rob de Nijs een duet op voor diens nieuwe album Chansons, een album met enkel Franse liedjes, door De Nijs in het Nederlands gezongen. Het nummer met Julien Clerc is diens nummer 1-hit This Melody, door Jan Rot vertaald als Eén Melodie.

In 2008 kwam het album Où s'en vont les avions uit. In 2009 viert hij zijn 40-jarig jubileum als artiest.

Julien Clerc heeft meerdere jaren deel uitgemaakt van Les Enfoirés, een wisselende groep Franse artiesten die zich inzet voor les Restos du Coeur, een organisatie ten behoeve van dak- en thuislozen. 

MUZIEKNOOTLes petits souliers tekst van Bruno Guglielmi is een nummer op het vierentwintigste studioalbum van Julien Clerc À nos amours, uitgebracht op 20 oktober 2017. Er verscheen in 2017 een drietal singles van het album: Je t'aime etc, La Plata en On attendait Noël. Het niemandalletje Je t'aime etc kreeg enige bekendheid in Nederland. Maar staat ver in de schaduw van Les petits souliers (De kleine schoenen). 

 Tekst: Les petits souliers

Elle ira aujourd'hui
Seule devant l'école
Voir les enfants qui rient,
Voir les ballons qui volent
Les yeux posés au loin
Dans son passé de femme
Et dans son sac à main
Ses regrets et ses drames
Et dans son sac à main
Ses regrets et ses drames

Elle vécu de beaux jours
Elle fit de beaux voyages
Elle eut quelques amours
Mais toujours de passage
Ce n'fut jamais l'moment
Ce n'fut jamais le lieu
Pour avoir un enfant
C'est beaucoup mieux à deux
Pour avoir un enfant
C'est beaucoup mieux à deux

Elle dit que c'est son choix
Comme pour se rassurer
Mais elle pleure parfois
Devant les petits souliers

Elle eut l'âme d'une artiste
Plus amante que maman
Et l'bonheur un peu triste
Des femmes sans enfant
Elle aimait la peinture
Ignorait sa jeunesse
Les rêves quand ils durent

115%20Les%20petits%20souliers 

Tekst: Les petits souliers - Nederlandse vertaling

Wie kan en wil ons helpen aan een goede vertaling van Les petit souliers ?

 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}