123. Tu es foutu (2002) - In-Grid

In-Grid artiestennaam van Ingrid Alberini (Guastalla, 11 september 1973), is een Italiaanse dance-artiest. Ze staat vooral bekend om haar single Tu es foutu uit 2002, dat zowel in Europa als Australië, Latijns-Amerika en in de Verenigde Staten een hit werd. In-Grids muziekstijl wordt ook wel tot de eurotrance gerekend. Haar clublied "Tu es foutu", stond in de hilijst van verschillende Europese landen, Australië, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten, waar het nummer zes bereikte in de Billboard Dance Music/Club Play Singles-hitlijst in 2004.

De naam Ingrid werd door haar ouders gegeven als eerbetoon aan actrice en filmster Ingrid Bergman, de favoriet filmster van haar vader. Ingrids ouders hadden een bioscoop in een kleine stad in de buurt van Parma en Reggio Emilia, een gebied dat bekend staat als de bakermat van de Italiaanse muziek. 

Ingrid groeide op met films kijken en naar muziek luisteren die, zoals ze zelf zegt, haar ambitie en verlangen voedde om al haar sterke emoties aan zoveel mogelijk mensen over te brengen. Ingrids artistieke pad begon met schilderen en acteren, maar al snel bleek zingen haar krachtigste uitdrukkingsvorm. Ze begon met zingen in een pianobar, musicals en lokale jazzbands, maar al snel bracht haar zachte stem haar in contact met de beroemde dansmuziekproducenten Larry Pignagnoli en Marco Soncini.  

113%20Ingrid

[Foto: onbekend]  

Pignagnoli en Soncini boden Ingrid aan om de teksten te schrijven en al snel kwam "Tu es foutu" tot leven. De single brak alle uitzendrecords op de Italiaanse radio's en ander muziekplatforms en werd meteen een internationale hit. Haar tweede single "In-Tango" werd een iets bescheidener hit, net zoals haar debuutalbum "Rendez-Vous" dat eveneens in 2003 verscheen.

Ingrid heeft drie dance-albums, twee chill-out-albums en verschillende singles uitgebracht, evenals een aantal gezamenlijke projecten met andere artiesten. 

(bron: nl.wikipedia.org/wiki/In-Grid / en.wikipedia.org/wiki/In-Grid)  

MUZIEKNOOTTu es foutu beschrijft het einde van een relatie. In-Grid vertelt haar geliefde dat ze zijn lege beloften beu is en zegt boos dat hij "in de nesten zit" (volgens Google Translate).  

Het blijkt pas aan het einde, maar de zomer van 2002 levert een hoop blijvende zomerhits op. "The Ketchup Song" van Las Ketchup is het beste voorbeeld. Maar ook "Tu es foutu". Met "Perdono" van Tiziano Ferro komt er nóg een zomerhit uit Italië. 

Tu es foutu werd uitgebracht in juni 2002 als de leidende single van haar debuutalbum Rendez-vous. Een Engelse versie van het nummer met de titel "You Promised Me" werd ook uitgebracht in de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk en andere landen. Tot op heden blijft "Tu es foutu" / "You Promised Me" nog steeds het meest succesvolle nummer van In-Grid wereldwijd, nadat het in de top tien van veel landen is beland.

De teksten werden geschreven door In-Grid en Marco Soncini, die het lied co-produceerden met Alfredo Larry Pignagnoli. De Engelse versie is ook mede geschreven door Daniela Galli (ook bekend als Dhany) en Paul Sears.

Tu es foutu werd een belangrijke hit voor In-Grid en markeerde het begin van haar succesvolle carrière. Het piekte op nummer één in Hongarije en Zweden. De single bereikte de top tien in een handvol landen zoals Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Polen en Roemenië. Het bleek ook succesvol te zijn in andere continenten, horend bij de top tien in Australië en in de hitlijsten van de Billboard Hot Dance Club Play en Hot Dance Singles Sales.

 

Tekst: Tu es foutu

Tu m'as promis
et je t'ai cru

Tu m'as promis le soleil en hiver
et un arc en ciel
tu m'as promis le sable doré
j'ai reçu une carte postale
tu m'as promis le ciel et la terre
et une vie d'amour
tu m'as promis ton coeur ton sourire
mais j'ai eu des grimaces

tu m'as promis
et je t'ai cru

tu m'as promis le cheval ailé que
j'ai jamais eu
tu m'as promis le fil d'Ariane
mais tu l'as coupé
tu m'as promis les notes de Mozart
pas des plats cassés
tu m'as promis d'être ta reine,
j'ai eu pour sceptre un balai

tu m'as promis
et je t'ai cru
tu es foutu
tu-tu-tu...
tu es foutu
tu-tu-tu ...

je ne sais pas ce qui se passe
mais je sais pourquoi on m'apelle
mademoiselle pas de chance.

(Auteur: Ingrid Alberini, Marco Soncini) 

113%20Tu%20es%20foutu 

Tekst: Tu es foutu - Nederlandse vertaling

Je hebt het me beloofd
en ik geloofde je

Je hebt me de zon in de winter beloofd
en een regenboog,
je hebt me gouden stranden beloofd
en ik heb een ansichtkaart gekregen,
Je hebt me de hemel op aarde beloofd
en een leven vol liefde,
je hebt me je hart beloofd, je glimlach,
maar al wat ik heb gekregen was een grijns

Je hebt het me beloofd
en ik geloofde je

Je hebt me het gevleugeld paard beloofd
wat ik nooit heb gehad,
je hebt me een leidraad beloofd
maar die heb je doorgeknipt,
Je hebt me de noten van Mozart beloofd,
geen gebroken borden,
je hebt me beloofd jouw koningin te zijn,
ik heb als scepter een bezem gekregen

Je hebt het me beloofd
en ik geloofde je
Je bent een rotvent
jij-jij-jij
je bent een rotvent
jij-jij-jij

Ik weet niet wat er aan de hand is,
maar ik weet wél waarom
ik nog steeds 'juffrouw' word genoemd

(bron: muzikum.eu)

 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}