163. Je n'aurai pas le temps (1967) - Michel Fugain

Michel Fugain (Grenoble, Isère, 12 mei 1942) is een Frans zanger en componist. Fugain werd geboren als zoon van de medicus en verzetsstrijder Pierre Fugain. Hij brak zijn studie medicijnen af en werd assistent van de filmregisseur Yves Robert. Fugain raakte bevriend met Michel Sardou en schreef vervolgens nummers voor Disques Barclay, die door onder andere Dalida werden uitgevoerd.

Toen Michel Fugain eind jaren zestig zijn debuut maakte, behoorde hij tot een nieuwe generatie van sociaal en politiek geëngageerde Franse chansonniers. Fugain wist de idealen van de Franse jeugd te vertalen in hoopvolle liedjes die uitzicht boden op betere tijden. Gedreven door een ongekend enthousiasme bracht hij samen met zijn Big Bazar een soort van totaaltheater, waarmee zij zowel in binnen- als buitenland enorm veel succes hadden.

In 1969 bracht hij zijn eerste album uit, genaamd Je n'aurai pas le temps. Het titelnummer werd als "if I only had time" gecoverd door John Rowles, die daar een grote hit mee had. Fugain was in 1972 oprichter van de formatie Michel Fugain et le Big Bazar, die verder bestond uit elf musici, vijftien zangers en dansers. In datzelfde jaar bracht deze formatie het bekende nummer Une belle histoire uit, dat in 1973 werd gecoverd door Ann Christy (Een mooi verhaal), in 1975 door Gerard Cox (Een mooi verhaal) en later door Paul de Leeuw en Alderliefste Une belle histoire / Een mooi verhaal) alsook door Noordkaap (Een mooi verhaal).  

55%20Michel%20Fugain

[Foto: Universal Photo/SIPA]

In 1972 richt Michel Fugain zijn Le Big Bazar op, een hippieachtige groep van getalenteerde jonge artiesten die met elkaar zingen, dansen, acteren , jongleren, samenleven en muziek maken. In de groep zit ook de knappe zangeres Stéphanie met wie Michel trouwt en vier kinderen krijgt. Met hun wervelende shows trekken Michel Fugain & Le Big Bazar volle zalen en hebben ze veel succes met vrolijke hits als 'La Fête', 'Fais Comme l’Oiseau', 'Le Printemps' en 'Ring & Ding'. Ook in Nederland zijn deze liedjes succesvol.

Als vervolg op Le Big Bazar richt Fugain in 1977 een nieuwe groep op: La Compagnie. Ook met dit gezelschap treedt hij met veel succes op in binnen- en buitenland. Eén van de hoogtepunten in het bestaan van La Compagnie is het optreden tijdens een straatfestival in Le Havre, waaraan 800 mensen uit de stad meedoen en dat ruim 50.000 bezoekers trekt. In 1979 start Fugain een theaterschool in Nice waar jong talent de kans krijgt zich te ontwikkelen.

Begin jaren tachtig besluit Fugain zich tijdelijk terug te trekken uit de showbusiness. Met z’n gezin vertrekt hij voor een poosje naar Amerika. In 1988 is Fugain weer terug in Frankrijk, waar hij wordt verwelkomd als een verloren zoon. Meteen scoort hij een grote hit met het liedje 'Viva La Vida'. In de jaren die volgen blijft hij met regelmaat platen maken, hits scoren en optreden. Maar dan gebeurt iets vreselijks. In mei 2002 overlijdt namelijk Fugains jongste dochter Laurette aan leukemie. Ze is dan slechts 21 jaar jong. Michel Fugain is wanhopig van verdriet. Hij besluit zijn carrière per direct te beëindigen om dit grote verlies samen met zijn vrouw Stéphanie te verwerken. 

(bron: fr.wikipedia.org/wiki/Michel_Fugain / nporadio2.nl/muziek/artiesten/e42942f6-c662-4fbd-a968-44b6bb332ec4/michel-fugain)  

MUZIEKNOOTJe n'aurai pas le temps werd door Michel Fugain, destijds pas 25 jaar jong, opgenomen in 1967. De tekst is van Pierre Delanoë. Fugain nam dit nummer in mei 1967 op in Londen, en in dat jaar won Je n'aurai le temps Palmarès des chansons, dat gedurende de periode 1965-1968 op de Franse TV werd uitgezonden. Behalve in Frankrijk, werd het in een België een bescheiden hit, met de hoogste notering #31 in de Belgische hitparade, waar het negen weken in stond.

In 1969 bracht hij zijn eerste album uit, genaamd Je n'aurai pas le temps. Het titelnummer werd als "if I only had time" gecoverd door John Rowles, die daar wereldwijd een grote hit mee had. De Engelse versie "if I only had time" werd door talloze artiesten gecoverd o.a. door Gene Pitney en Petula Clarck. Laten we voor Fugain hopen dat hij in alle royalties van dit nummer heeft kunnen meedelen.

Tekst: Je n'aurai pas le temps

Je n'aurai pas le temps
Pas le temps
Même
En courant
Plus vite que le vent
Plus vite que le temps

Même
En volant
Je n'aurai pas le temps
Pas le temps
De visiter
Toute l'immensité
D'un si grand univers
Même en cent ans
Je n'aurai pas le temps
De tout faire

J'ouvre tout grand mon cœur
J'aime de tous mes yeux
C'est trop peu
Pour tant de cœurs
Et tant de fleurs
Des milliers de jours
C'est bien trop court
C'est bien trop court

Et
Pour aimer
Comme l'on doit aimer
Quand on aime vraiment
Même
En cent ans
Je n'aurai pas le temps
Pas le temps

Je n'aurai pas le temps
Pas le temps

(Auteur: Michel Fugain, Pierre Delanoë Componist: Michel Fugain)  

X71%20Je%20ne%20aurai%20pas%20le%20temps

Tekst: Je n'aurai le temps (Ik zal niet genoeg tijd hebben) - Nederlandse vertaling

Vertaling Henriëtte v/d Staay - Limmen (NH)

Ik zal niet genoeg tijd hebben
Niet genoeg tijd
zelfs niet
Als ik ren
Sneller dan de wind
Sneller dan de tijd

Zelfs
Als ik vlieg
Zal ik niet genoeg tijd hebben
Niet genoeg tijd
Om het te bezoeken
Die hele onmetelijkheid
Van zo'n groot universum
Zelfs in 100 jaar
Zal ik niet genoeg tijd hebben
Om alles te doen

Ik zet mijn hart wijdopen
Ik bemin met heel mijn ogen
Dat is te weinig
Voor zoveel harten
En zoveel bloemen
Duizenden dagen
Dat is veel te kort
Het is veel te kort

En
Om lief te hebben
Zoals je moet liefhebben
Wanneer je werkelijk liefhebt
Zelfs
In honderd jaar
Zal ik niet genoeg tijd hebben
Niet genoeg tijd

Zal ik niet genoeg tijd hebben
Niet genoeg tijd

 

 

 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}