108. Ma préférence (1978) - Julien Clerc

Julien Clerc wordt geboren als Paul LeClerc in Parijs, op 4 oktober 1947. Zijn moeder is afkomstig uit het overzeese Guadeloupe. Vlak na zijn geboorte scheiden zijn ouders. Al op vroege leeftijd maakt hij kennis met muziek en zijn leven verandert naar eigen zeggen wanneer hij The Beatles voor het eerst I Want To Hold Your Hand hoort spelen. Hij doet mee met de dan heersende traditie en verandert zijn naam in Julien Clerc; eerder bedachte namen als Paul le Rock en Joe LeClerc lijken hem te pretentieus.

Tijdens zijn middelbare schooltijd in Bourg-la-Reine ontmoet hij Maurice ‘Momo’ Vallet, met wie hij dik bevriend raakt. In 1966 vertrekt hij met Momo naar Parijs om daar rechten te studeren aan de Sorbonne Université. In een café ontmoeten ze Étienne Roda-Gil, een zoon van Spaanse vluchtelingen. Gedrieën delen ze hun muzikale voorkeur en dromen ze van succes. Net als Momo blijkt ook Roda-Gil poëtische teksten te kunnen schrijven. Paul heeft de meest geschikte zangstem om die te vertolken. Allerlei suggesties passeren de revue, zoals Paul Le Rock en Joe Leclerc, waarna definitief wordt gekozen voor de artiestennaam Julien Clerc. In oktober 1967 doet Julien Clerc auditie voor CBS Records, maar de platenmaatschappij wijst hem af.

In 1967 wordt hij uitgenodigd voor een nieuwe auditie. Dit keer slaagt Julien wel: hij krijgt een platencontract aangeboden. In februari 1968 neemt Julien zijn eerste single 'La Cavalerie' op. De tekst is van Roda-Gil. Het liedje levert hem een eerste bescheiden hitje op. In datzelfde jaar scoort Julien nog een succesje met het eerder afgewezen 'Ivanovitch', waarvan de tekst is geschreven door Momo. Aansluitend staat hij in het voorprogramma van de Belgische zanger Adamo. In 1970 wordt Julien gevraagd de hoofdrol te spelen in de Franse versie van de musical Hair. Even twijfelt Julien maar volgens Momo en Roda-Gil is dit dé kans op een doorbraak naar het grote publiek. Ze krijgen gelijk. Met verve speelt Julien de rol van Claude, waarmee hij zelfs de grootste criticasters in Parijs weet te overtuigen.  

50b%20Julien%20Clerc

[Foto; onbekend]  

In 1971 scoort Julien zijn eerste grote hit met de single Ce N’est Rien. De hit wordt gevolgd door een nóg grotere hit: Si On Chantait. Binnen korte tijd groeit Julien Clerc uit tot hét tieneridool van Frankrijk. Hij wordt door zijn fans liefkozend ‘Juju’ genoemd en treedt op in alle grote Franse theaters. Zo staat Julien drie weken lang in het prestigieuze theater l’Olympia in Parijs, dat iedere avond steevast is uitverkocht. Ook in Nederland hoort men van de Franse successen van Julien Clerc. In 1974 wordt hij uitgenodigd voor een optreden tijdens het Grand Gala du Disque. Julien accepteert het aanbod en krijgt met 'Si On Chantait' heel Nederland aan zijn voeten. Het liedje levert hem hier zijn eerste hit op. Behalve in ons land treedt Julien ook op in Canada, Libanon, Vietnam en Japan.

Ook in Nederlands knoopte hij de hits aan elkaar na Ce n'est rien en Si On Chantai had hij nog hits met Elle voulait qu'on l'appelle Venise, Hélène', Ma préférence en This melody, dat zelfs een nummer 1-hit werd in Nederland. Verantwoordelijk voor zijn grootste successen was tekstschrijver Etienne Roda-Gil, overleden op 31 mei 2004. In mei 2007 neemt Julien Clerc samen met Rob de Nijs een duet op voor diens nieuwe album Chansons, een album met enkel Franse liedjes, door De Nijs in het Nederlands gezongen. Het nummer met Julien Clerc is diens nummer 1-hit This Melody, door Jan Rot vertaald als Eén Melodie.

Zo’n 50 jaar, dertig studio-albums, waarvan vijf goud, en meerdere live-albums en compilaties later, is diezelfde Julien Clerc een wereldster van formaat. In november 2019 verscheen zijn laatste album, een duettenalbum "Duos", waarop Clerc duetten zingt met andere artiesten. In 1976 verschijnt zijn eerste speelfilm D’amour Et D’eau Fraîche. Het levert hem geen Oscar op maar wél een ontmoeting met de bekende actrice Miou Miou met wie hij trouwt en twee dochters krijgt. In 1982 breekt Julien met Miou Miou als ook met Momo en Gil-Roda. In plaats daarvan werkt hij samen met onder anderen Françoise Hardy en Serge Gainsbourg. In 1987 treedt hij in het huwelijk met de jonge Virginie Coupérie, met wie hij ook twee kinderen krijgt. Ook herstelt Julien de banden met zijn oude makker Étienne Gil-Roda. 

(bron: nporadio2.nl/muziek/artiesten/ce8df7d4-7339-4bb8-986a-3b83fab5ecc8/julien-clerc / nl.wikipedia.org/wiki/Julien_Clerc) 

MUZIEKNOOTMa préférence is geschreven door Jean-Loup Dabadie en verschijnt op het studioalbum Jaloux dat in 1978 werd uitgebracht. Het lied werd geschreven als reactie op controverses met betrekking tot de romantische relatie van Julien Clerc met actrice Miou-Miou.

Tekst: Ma préférence

Je le sais
Sa façon d'être à moi
Parfois vous déplaît
Autour d'elle et moi
Le silence se fait
Mais elle est ma préférence à moi
Oui, je sais, cet air d'indifférence
Qui est sa défense
Vous fait souvent offense
Mais quand elle est
Parmi mes amis de faïence
De faïence, je sais sa défaillance
Je le sais
On ne me croit pas fidèle
A ce qu'elle est
Et déjà vous parlez d'elle
A l'imparfait
Mais elle est ma préférence à moi
Il faut le croire
Moi seul je sais quand elle a froid
Ses regards ne regardent que moi
Par hasard
Elle aime mon incertitude
Par hasard, j'aime sa solitude

Il faut le croire
Moi seul je sais quand elle a froid
Ses regards ne regardent que moi
Par hasard
Elle aime mon incertitude
Par hasard, j'aime sa solitude
Je le sais
Sa façon d'être à moi
Parfois vous déplaît
Autour d'elle et moi
Le silence se fait
Mais elle est, elle est ma chance à moi
Ma préférence à moi
Ma préférence à moi
La la la
La la la la la la la
La la la
La la la la la la la
La la la
La la la
Ma préférence à moi
Ma préférence à moi
La la la
Ma préférence à moi

(Auteur: Julien Clerc, Jean-Loup Dabadie, Étienne Roda-Gil Componist: Julien Clerc)  

98%20Ma%20preference

Tekst: Ma préférence - Nederlandse vertaling 

Ik weet het
Haar manier om van mij te zijn bevalt jullie soms niet
rond haar en mij treedt de stilte in
maar ze is
mijn eigen voorkeur
Ja ik weet het
dat onverschillige voorkomen dat haar verdediging is
krenkt jullie vaak
maar wanneer ze tussen haar aardewerken vrienden zit, van aardewerk
ken ik haar neergang
ik weet het
men gelooft niet dat ik trouw ben aan wat zij is
en nu al spreken jullie over haar in de verleden tijd
maar ze is
mijn eigen voorkeur
men moet het geloven
alleen ik weet wanneer ze het koud heeft
haar blikken kijken alleen naar mij
toevallig houdt ze van mijn onzekerheid
toevallig houd ik van haar eenzaamheid
men moet het geloven
alleen ik weet wanneer ze het koud heeft
haar blikken kijken alleen naar mij
toevallig houdt ze van mijn onzekerheid
toevallig houd ik van haar eenzaamheid
Ik weet het haar manier om van mij te zijn bevalt jullie soms niet
rond haar en mij treedt de stilte in
maar ze is
ze is mijn eigen kans
mijn eigen voorkeur
mijn eigen voorkeur...
lalalalalalalalala 

(bron: muzikum.eu)


 

 

 

 

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}